Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. február 24., csütörtök

Blogok –tavasz, a-kertészkedés.


A blogjaitokat olvasva, bizony sokan megosztjátok gondolataitokat, szép fotóitokat a Tavaszvárásról. Én sem leszek kivétel!
Várom a tavaszt, nem annyira csak azért, mert hosszabbodnak a nappalok, több a napsütéses órák száma, melegebbek a napok. Inkább azért, mert szeretek kint lenni a szabadban, erdőt, mezőt járni és a kis kertemben kertészkedni. Ilyenkor február vége felé már kezd a fejemben körvonalazódni, mit, hova ültetek, mennyi ágyást fogok készíteni. 

Hová is kerüljenek a gyógy és fűszernövények, a kakukkfű, tárkony, borsikafű, bazsalikom, citromfű, borsmenta, zsálya stb.

Idén hány ágyás legyen a cukorborsónak, mennyi legyen a hagyma. A kert földje nem a legjobb a termesztésre, egyik fele kemény sárga agyag, másik fele meg homokos. Ennek a dombnak a talajszerkezete már csak ilyen! Egyik éven próbáltuk szerves trágyázással javítani, de csak több lett benne a féreg. Több évi próbálkozás után kialakult, milyen növényeket szeret ez a föld. A cukorborsó, zöldség, sárgarépa, sóska, cékla, zöldbab és a fokhagyma, vöröshagyma lett a nyerő. Nekem az uborka, paprika, paradicsom soha nem sikerült, nem lett nagy terméshozam, bármilyen fajtával is kísérleteztem.

Kinézek az ablakon, a hideg ellenére szépen süt a nap, tiszta az égbolt, így hát cipőket felvenni irány a vetőmagbolt!

2011. február 19., szombat

Ella néni süteménye

Édesanyámra emlékezve.....



 
Fotókat  párom Imre készítette.  

Sütemény receptje és a hozzácsatolt gondolataim  a Göcsej tájegység ízei blogomban olvasható.

2011. február 11., péntek

Sej-haj kutyázzunk...........


Részlet egy levelezésből:

 Elli írtad, hogy anno tartottatok tőle, mikor elhoztátok a Lexi kutyát, hogy mindketten dolgoztok, hogy fogjátok tudni ellátni őt. Az első időszakban hányszor vittétek ki a Lexit? Nehéz volt szobatisztaságra nevelni? Azért kérdezek ilyeneket, mert bár ez még titok, de majd én is szeretnék egy kiskutyát, konkrétan egy törpetacskót. Anyuék még nem tudják, mert biztos elleneznék. De nekem mindig is álmom volt egy saját kiskutya (hisz tudjátok, gyerekkorom óta mennyire szeretem őket) és talán most már megértem a feladatra.
Üdv,
Moncsi

Szia Moncsi!

Hallottam hírét, hogy meg van a kiskutya. Írjál róla, milyen és szokja-e már a lakást.
Ha kell tanács, vagy segítség nyugodtan szólj.
üdv.
Elli

Én vagyok a Drazsé

Szia !

Igen, szombaton délután mentünk érte Nemesgörzsönybe (Pápától nem messze). Az első éjszaka elég nehéz volt, szegényem nemigen találta a helyét. Tegnap voltunk az állatorvosnál, megkapta a második oltását és féreghajtót. Mivel ma 8 hetes még csak, ezért a ház mögé, betonos parkolóba tudom vinni pár percre, hogy elvégezze a dolgát. Az orvos szerint ilyenkor még nagyon kell vigyázni, míg nem kapta meg az összes oltását, nehogy elkapjon valamit az utcán, így megpróbálom olyan helyre vinni, ahol abszolút nem sétáltatnak kutyákat. Egyébként nagyon játékos, hízelgő kis kutyus. Már kint kakil, csak a pisivel vannak gondok, azzal is azért, mert többször a saját fekhelyébe vizel:(ma és holnap eljöttem fél nap szabira, így 1 után már 1,5-1 óránként ki tudtam vinni, így nem is pisilt be. Mikor kint végzi el a dolgát, mindig megdicsérem és kap egy db tápot. Jelenleg 3x kap enni: Purina junior száraz tápot és napi egyszer ehhez keverek egy kevés junior konzervet. Kb 10 percre hagyom előtte az ételt, ha látom, hogy nem eszik már, akkor elveszem és csak a következő etetésnél kap újra enni. Egyelőre, a nevére még nem mindig hallgat (Drazsénak neveztem el), de a "gyere" az tökéletesen megy, a "nem szabad" is alakul már. Vettem neki hámot, hogy majd később azzal sétálunk, de még nem használom, mert úgyis, csak pár percet vagyunk kint és akkor szépen jön a lábam mellett. Remélem a mai éjszaka már nyugodtabb lesz kicsit, mert rengeteget nyüszít éjjel, ez gondolom azért is lehet, mert, ha éjjel bepisil a helyére, zavarja a szag és nem akar oda visszafeküdni. Tegnap éjjel 3,30-kor kimentem hozzá, mert akkor már éjféltől kezdve mondta a magáét egyfolytában. Sajna megint ott volt a pisi a helyén, ekkor gyorsan kicseréltem a takaróját tisztára, a koszosat pedig kimostam, valamint feltakarítottam a "foltokat" a lakásban...Így elég álmosan mentem dolgozni, de azért a Drazsé délután hagyta bepótolni a kimaradt órákat.
Küldök róla pár képet, remélem nektek is tetszik, szerintem nagyon ennivaló :)
Köszönöm szépen a támogatásotokat, jól esik, hogy számíthatok Rátok! Ha valamit rosszul csinálok a fent leírtak alapján, légyszi mindenképpen jelezzétek, mert szeretnék jó gazdija lenni ennek a kutyusnak és Ti már tapasztalt gazdik vagytok, akik mindent tuti jobban tudtok! :)
Puszi Nektek
Moncsi
Ez az én helyem

SZIA Moncsi!

Nagyon aranyos,szép kutyus, csodálatos értelmes szemekkel.
Szerintünk a Drazsé név igen snassz ennek az édi kutyának, talán egy királyi név jobban illene neki.,mint  pl. Matyi.
Leírtak alapján mindent remekül csinálsz, s hiába vigyázol előbb-utóbb úgy is a fejedre nő.
Ne csak táphoz szoktasd, lehet neki adni rizibizit főtt hússal, lágy tojást és tejbedarát is.
A kutyának méreg a krumpli és a hagyma,azt sose kapjon.
Éjjel azért nyüszít mert felébred és hiányoznak neki a társak, majd megszokja.
Kívánjuk ,hogy sok örömed legyen a kutyusban.
üdv.:Elli,
De jó a gazdival aludni.

 Örömmel értesítek mindenkit Drazsé már átvette a vezető szerepet a családban,és elfogadtatta magát még a szülökkel is.

Bizony elfáradtam.

2011. február 3., csütörtök

Aki a virágot szereti……


Nagyon szeretem a virágokat és a zöld növényzetet magam körül a házban és a kertben egyaránt. Sajnos nincs hozzá érzékem, hogy gondosan ápoljam a növényeimet.
Vagy túl öntözöm,
vagy keveset,
vagy túl napos helyre ,
vagy  túl árnyékosra,
vagy  túl huzatos helyre,
vagy kicsi cserépbe,
vagy nem megfelelő földbe teszem,
vagy………..
Amikor felmerült, hogy ajándékba egy nagy cserepes virágot kapjak, mindjárt kikötöttem, csak olyan legyen, amelyik kibírja az én szélsőséges ápolásomat.(Iker jegyben születtem, na meg is látszik!)
Csodaszép Király Flamingót kaptam 8 hónappal ezelőtt. Most ilyen gyönyörű és én kedvtelve nézegetem mindennap.
Köszönet érte!!!


2011. február 1., kedd

Januári tél....

Fiatal müvész ismerösöm blogjában találtam ezt a szép képet és idézetet,amit ajánlok mindenki figyelmébe.

A festményt Krisztián készítette.
 
Radnóti Miklós: Január

Későn kel a nap, teli van még
  csordultig az ég sűrű sötéttel.
Oly feketén teli még,
szinte lecseppen.
Roppan a jégen a hajnal
lépte a szürke hidegben.

1941. február 5.
www.takacs-art.blogspot.com