Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. március 31., csütörtök

A kerti Árvácska….., mint növényi gyógyszer.


Az elmúlt évben vásároltam függeszthető cserepes kerti árvácskát, látva kedves lila-sárga virágocskáit. A házunk bejáratánál lévő kis tető dísze volt egészen késő őszig. Aztán kiültettem az udvar távolabbi részébe hátha lesz még belőle valami.
Most a tél vége felé csodálkozva látom, hogy a ház körüli nagy darabos kavicsok közül bújik ki. Úgy látszik a virág magjai elszóródhattak és mostanra csodálatos virágözönben veszi körül a házat.


Vajon az árvácska gyógynövény e? Kíváncsian elővettem mindentudó könyvemet, mit ír róla.
Gyógynövények gyógyhatásai - írta Varró Aladár Béla gyógyszerész.
A növényi gyógyszerekről olvashatunk ebben a kiadványban. Hazai gyógynövényeinket ismerteti, gyűjtésük módját és felhasználásukat a mindennapi életben, az egészség szolgálatában.


 Árvácska
Szedhető a növény föld feletti része júniustól, augusztusig. 

Bőrbajok kitűnő gyógyszere! Száraz viszkető bőr esetében használatos. Ekcéma jellegű bőrbetegségeknél, melyek különösen az arcon, fülön jelentkeznek, kitűnő hatást lehet elérni tea fogyasztásával. Naponta kétszer reggel, este 1 csésze tea, 5 gr 100 gr vízre számolva.
Érelmeszesedésnél, és ha ízületi reuma kínoz bennünket, borogassuk magunkat árvácskafőzettel. A növény, mint vértisztító és izzasztó-tea van használatban.
Vizeleti zavaroknál is teáját, 15 gr ¼ l vízre használják.

Ekcéma tea keverék:
árvácska 50 gr, ördögharaptafű 50gr, bojtorján gyökér 50gr, diófa levél 50gr. Használata: 1 evőkanállal 200gr vízre,jól kifőzve, leszűrve. ,A szüredéket 6 hétig reggel éhgyomorra kell elfogyasztani.

A szerző véleménye a növényi gyógymódokról, hogy a testnek természetadta gyógyulási törekvését  támogatják és ébren tartják.

Fűben-fában az orvosság!

2011. március 21., hétfő

Válasz egy kedves meghívásra....

Autumn (kutya és konyha) blogjában indított egy Online vacsoracsata vetélkedést. Aminek már az 1. fordulója le is zajlott. Kedvesen meginvitált a Játék 2. fordulójába.Igazán örültem neki, hiszen egy megyében élünk és legalább mi tartsunk össze! De!!!
 Itt van ez a fránya de, hogy mint Iker jegyben született , s rám is nagyon jellemzően egyszerre sokfélével foglalkozom. DE!!! Semmivel sem alaposan és nem törődök a profi szintre törekvéssel, különösen a fözés-sütésre igaz ez.

Blogomba is alkalmanként azért teszek recepteket és fotókat ételekről,mert az évszak, s időjárás miatt is be vagyok zárva a házba. Így most több időt töltök sütéssel, főzessél.
Amint hosszabbodnak a napok és elmúlnak a fagyos éjszakák, engem napközben a házban már nem lehet megtalálni. Kinn a jó levegőn gondozom a kertet és udvart. Kezdődik a gyógynövények begyűjtése, szárítása.Jön a gombaszedés ideje.Kerékpárra ülök és irány a természet.

De!!!Indítottam egy blogot a Göcsej vidék izéiről,nem  a szakács tudományomból kiindulva,inkább a régi hagyományok tiszteleteként. Hosszú városi életforma után, most nagyon élvezem a vidék szépségét és a falusi körülményeket. Ezt a vidék iránti szeretetemet osztanám meg az internetes társaimmal.
Bár ez a  Zalai vidék kiesik az országunk fő vérkeringéséből, távol van a fő közlekedési és idegenforgalmi utaktól, de meg van a maga vonzereje. A sok melegvízes fürdő, a horgásztavak bújnák elö a dombok közül, szép régi erdők, kis falvak sokasága, szőlősorok között megvillanó borona pincék.....s lehetne még sorolni.

DE!!!Fentiek alapján nem vállalkozom az Online vacsoracsata játékban a megmérettetésre. Inkább élvezettel nézem mások  finom és gusztusos ételeiket, és mindenkinek sok sikert és  jó élvezeteket kívánok.

De!!!Autumn-nak így üzenem ,hogy továbbra is lepjen meg minket játékos ötletekkel, élvezetes írásokkal a konyháról és kutyáról. Kitartást az élet dolgaiban , jó erőt és egészséget hozzá!

Illatos ibolya, mint gyógynövény....


M Blogjában ( Az élet szép, és még szebb ) e-hét indításaként szép fotókat láttam kedvelt virágunkról, az Ibolyáról.

Eszembe juttatta, hogy itt az idő, hogy elővegyem a gyógynövények gyűjtési naptáramat. Ez a szép kis virágos növény nemcsak színével, és illatával hódít, hanem nagyon jó gyógyhatásaival is.
Bár még tömeges megjelenésére várni kell, napról napra közeleg a tavaszias idő, a napok is egyre hosszabbak és melegszik a talaj is. Egyre többet kimerészkedünk a természetbe. Szedjünk tavaszi ibolyát nem csak a vázánkba, hanem teakészítésre vagy leszárítva betegségek kezelésére!!!

Éled a természet!


Általánosan ismert a virág hosszú szívalakú levelei és viola színű, ritkán fehér virága. Gyűjthető levelei, virágja, illetve az egész földfeletti növény.

Gyógyhatásai:
A növényből készült tea ( 6-8 gr 1 l vízre) mézel főzve igen jó hatással van hűlésből származó hörgő és torokgyulladásnál, köhögésnél, légzési nehézségnél.
A friss elzúzott levél migrént, fejfájást mulasztja, a fájdalmat csökkenti, ha azt a homlokra felkötjük.
Ibolya tinktúra külsőleg bedörzsölésre kitűnően beválik reumánál, daganatnál, izomgörcsöknél. Azonkívül torok és mandulagyulladásnál is.

Ibolyatinktúra készítése:
Áztassunk 250 gr alkoholban 10 gr ibolyafüvet, 10 gr kakukfüvet, néhány napi állás után szűrjük le. Betegségek esetében 10-20 cseppet 1 kockacukorral beveszünk .A tinktúrához 5 gr babérolajat keverve a kívánt bedörzsölő szert kapjuk.
Ibolyaszirup készítés:
100 gr vízzel leforrázunk 50 gr ibolyavirágot egy napi állás után leszűrjük majd a szüredéket gyengén felmelegítjük és 150 gr cukrot feloldunk. Ez a szirup (1 evőkanálnyi) használható fejfájás és lázas állapot csökkentésére.
Tea ideges izgalmak, álmatlanságra:
10-10gr Levendula, mézfű, szagos müge, ibolya, 30 gr macskagyökér.1 evőkanál teakeveréket t számolunk 2 ½ dl vízre. Kortyonként hidegen kell fogyasztani.

Az én mottó az, hogy a gyógyhatású növények nem csodaszerek, csak nélkülözhetetlenek a testi-lelki bajaink ápolásánál.

Előbb a gyógynövényeket és csak aztán ezeket.

2011. március 19., szombat

Életkerék kenyér....



Otvenentul.hu internetes helyen „Kalács” blogjában olvastam először az Életkerék kenyér készítéséről. Klassz fotó illusztrálta az elkészült kenyeret, mindjárt kedvet is kaptam a megsütésére. Rám jellemzően, hogy soha nem követem 100%-ban a kiválasztott receptet, vagy másik hasonló recepttel, illetve saját kútfőből merített ötlettel szoktam bevariálni. Na és a mennyiségek méricskélése is olyan találom félére szoktam venni, vagy összejön, vagy nem alapon. Most a „Kalács” által leírt kenyér receptet kicsit módosítottam a Terike (szanter.blogspot.com) zsúrkenyér receptjével. Először is a liszt mennyiséget 1kg és 20 dkg-ról 70 dkg- ra csökkentettem. Terikénél látható ebből a mennyiségből is milyen szép formás kenyeret lehet sütni. Másodszor elhagytam a krumplipelyhet, helyette több olajt és plusz vajat tettem és az élesztő mennyiségét is csökkentettem. A két receptből ez jött össze.

Nagyon szépen megkelt és megsült a kenyér és igazán mutatósra sikeredett. Az íze sem volt rossz, talán kicsit sótlan lett. Így jár az ember, ha tengeri sót használ.
Jó szívvel ajánlom a módosított receptet minden sütni szerető kedves embertársamnak.

Hozzávalók:
50 dkg BL55 liszt
20 dkg BL80 liszt
4 dl tej
1 dl víz
2 dkg vaj
3 kanál olaj
4 kávés kanál só
1 kávés kanál cukor
3 dkg élesztő
A tetejére 1 tojás és magvak ízlés szerint.(napraforgómag, mák, dió, tökmag, szezámmag)

Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A 2 féle lisztet egy nagy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztőt és a tejjel összegyúrjuk. Ha nem áll össze, apránként langyos vizet öntünk hozzá. Amikor a tészta már teljesen sima hozzá tesszük az olajt és a vajat, jól összegyúrjuk. Letakarva 2 x fél órát kelesztjük, közben egyszer átgyúrjuk. Ezután a tésztát 18 darabra osztjuk, a darabokat gömbbé formáljuk. A tésztagömböket virágalakban sütőpapírral bélelt tepsibe körberakjuk. Megkenjük a felvert tojással és a magokat rászórjuk a kenyérre. Még fél órát hagyjuk kelni.  Sütés 200 fokos sütőben 25 perc.(Én a ventilátoros sütőben, alsó-felső meleg használatával készítettem.

2011. március 18., péntek

Maxi kutya étrendje......


Maxi kutya terpesz állásban
Bő két hete észrevettem, hogy Maxi kutyám egyre többet, egyre mélyebben alszik. Felmerült bennem, vajon ez már az öregedés jele nála? 

Kilencedik évét tölti be májusban Maxi kutya, ez emberi években számolva bizony már 66 év.(évente 7 évvel, az első év 10 évvel számolva) Nagy testű keverék kutyánál a szakirodalom kb. 10 évet mond az élettartamra. Összeszorul a szívem, ha erre gondolok! De látva milyen jól és bőségesen táplálkozik, reménykedem a hosszabb életében. 

Reggel a friss víz mellé mindig kap vitaminozott tápokat és a kedvencét a háztartási kekszet egy marékkal. Mivel szereti a gyümölcsöt, alkalmanként kap egy-egy almát. Nyáron és ősszel kiszolgálja magát a gyümölcsfáink alacsony ágairól, a málna és szederbokrokról rendszeresen betakarítja a termést. Már egészen jól megtanulta kiszagolni az érettebb darabokat. Fő étkezés nála este van, én mindig főzök neki, soha nem kapott nyers ételt. Általában leveses, húsos tésztákat kap, alkalmanként rizzsel vagy búzadarával. Mindez enyhén megfűszerezve, egy Maggi leves kockával, sóval, köménymaggal, majoránnával . 
Ma mi a menü?

Mindent megeszik nem válogat. A rágás mint minden kutyának Maxinak is lételeme, ezért én szoktam neki marhalábszár vagy sertés lapocka csontot venni. Sokszor a karomnál is vastagabb, nehezen eldarabolható csontot is néhány perc alatt szétropogtatja. Micsoda állkapocs és fogazat!!! Irigylem tőle és még mindig szép fehérek a fogai!!!(Idővel elkoptak, de a rágásán nem látszik meg.)Még jó, hogy szelíd és nagyon játékos természetű és a szeretetünket hálás dörgölődzéssel fogadja, és nem kapkod a kezünk után. 

Maxi kutya Heti menüje:

H. – Kacsanyak csőtésztával
K. – Disznómáj resztelten (hagyma nélkül), rizzsel és sárgarépával
Sz. – Csontos húsleves bő lével, levescsonttal, pirított kenyérkockával
Cs. – Előző napi leves besűrítve búzadarával
P. – Tejfölös kifőtt tészta, töpörtyűvel
SZ. – Virslis főtt rizs
V. – Húsos karajcsont enyhén megsütve olajban, kagyló tésztával

Kellene egy „csak víz és más semmi” napot tartani!No nem csak a kutyáknál, hanem nálam is , de ezt sose tudom betartani!!!

Hát ez finom volt.
És még egy fotó a kutyatálról a virslis főtt rizses menüvel.


2011. március 8., kedd

Tavasz várás, vagy már itt is van?

Ragyogóan süt a nap, kék az ég, szép kora tavaszias idő van ma március 8.- n. (E jeles napon.) Itt az ideje, hogy blogom nyitó képét a havas Boncodföldéről lecseréljem. Bár a nyíló piros rózsalugas látványára még várni kell, de bízom a napos,meleg idő  közeli eljövetelében. Már nagyon hiányzik a színes virágok látványa és illata. Először  a nárcisz, majd a tulipán fa, az orgona , na és a lila akác lugas bódító illata.
Virágos udvarom...
 Talán a falu golyapárja is hamarosan megérkezik, hogy birtokba vegyék fészküket.A falu népének nagy derültségére, az egyetlen gólya fészek pont a faluban élő Kovács doktor (Szülész és nőgyógyász) háza előtti villanyoszlop tetején van. Kovács doki itt a faluban is rendel, amikor idegenek tudakoznak a rendelője felől, mi útbaigazításul a gólyafészkes házat adjuk meg, furcsán is szoktak nézni ránk.
A falu gólya madara, a Zala réten.
 S nagyon várom a tavaszi, nyári záporesők utáni letisztult levegő friss illatát. Még csak ilyenkor igazán gyönyörű a látkép a domb tetőről a panoráma utca 18.-ból.
A völgy és a dombok között a falu elhelyezkedése olyan, hogy az esők elvonultával gyakori a szivárványos ég látványa.

Nyári zivatareső után...

Ezért a lakhelyemet,szivárványos falunak hívom, bizony sokszor állok a szivárvány alatt.(Csúcs ez az érzés.)
szivárvány alatt.....

2011. március 7., hétfő

Barlahidai búzaprósza történetem....

Krumpliprósza

Ha Göcsej vidékről esik szó, mindig előkerül a prósza, mint jellegzetes egytál ételünk. Én is gyakran sütök, hiszen könnyen elkészíthető tartalmas étel, na és hidegen is fogyasztható. Sok honlapon ,blogokban, és receptajánló sütkérezős oldalakon szerepel a receptje hagyományos és mai formában is.
Régebbi szakácskönyvek receptjei között barangolva, találtam ezt a Búzaprósza receptet.
Barlahidai búzaprósza 30 dkg liszt, 2 tojás, 1 bögre tej, só és diónyi vaj. A tojást a tej egy részével nagyobb pohárban, vagy tálban jól fölverjük, megsózzuk, és a lisztet belekeverjük. Fakanállal simára keverjük, és a megmaradt tejjel sűrű palacsintatésztává dolgozzuk. Zsírozott tepsibe öntjük, tetejét olvasztott vajjal vagy zsírral meglocsoljuk, és forró sütőben megsütjük. Meghinthetjük cukorral, de anélkül is nagyon jó. Nagy kockákra vágjuk, és forrón tálaljuk.

Azért oly kedves nekem ez a recept, mert édesanyámat juttatja eszembe, aki gyakran készített ilyen prószát és hozzá mindig elmesélte a Barlahidai emlékeit.
Egy fiatal leányról szólt kinek jó lelkű nagynénje lakott Barlahidán.
Édesanya Nován született és élt ifjú korában és a 4 kilométerre fekvő Barlahidai falu távját, a mezőn át gyalogosan sokszor megtette.
Nagymama nem nézte jó szemmel, mikor a fiúk elkezdtek legyeskedni anyám körül és bálba, táncmulatságokba hívták öt. Mivel a 7 gyerekből legidősebb lévén ráhárult a legtöbb feladat, nem csak a mezőn, de a háztájiban is.
Mikor eljött a mulatság időpontja , nagynéni mindig üzent, hogy anya látogassa meg ,kitalálva valami feladatot neki és ezért Barlahidán kelljen aludnia. Persze a feladat helyett a báli táncmulatságba mehetett el Édesanya.
Hát így falazott unokahúgának a kedves jóságos nagynéni.

További régi receptek találhatók a Bartotell.blogspot.com blogban.
Tepsis krumpliprósza

2011. március 1., kedd

Mindennapi kenyér....

Google keresőbe beírva a  „ kenyér” kifejezést  2.850.000 találatot kaptam. Magas találati szám nem véletlen, hiszen egyik legfontosabb táplálékunk a kenyér. Sokan, sokféle módon gondolnak és gondoltak a kenyérre. 

Amit én álmodom
Nem fényűzés, nem fűszer, csemege,
Amit én álmodom:
Egy nép szájában betevő falat.
Kenyér vagyok, mindennapi kenyér,
Lelki kenyér az éhező szíveknek,
Asztaláldás mindenki asztalán.
(Idézet Reményik Sándor: Mindennapi kenyér című verséből)

Bizony a mindennapi kenyér milyensége számomra is fontos. Nemcsak a külleme, az íze, hanem az illata is meghatározza hangulatomat. Évek során változóban lévő szokásoknak és a nagyszámú kínálatnak vélhetően, a kenyér minősége sokat változott a pékségekben. Az én igényeimnek megfelelő szép barnára sült, ropogós, tömör és még 2 nap után is fogyasztható kenyeret már nem tudok vásárolni. Hát elhatároztam megpróbálkozok a kenyérsütéssel. Eddig készen kapható kenyérliszt keverékkel sütöttem, de nem volt az igazi.
Internet segítségével a blogok között keresgélve, leltem rá Terike nagyon gusztusos kenyeres fotóira. Amiket saját sütésű kenyereiről készített. Tetszett, ahogyan a próbálkozásain keresztül elvezet a tökéletesség felé. (WWW. szanter.blogspot.com)
Receptjeit és tanácsait felhasználva, álltam neki megsütni az első kovászos kenyerem. Itt a végeredmény.
Nem mondom, hogy tökéletes, de az íze finom lett és jó ropogósra sült.

Kenyér vagyok, mindennapi kenyér,
Nem cifraság a szűrön,
Nem sujtás a magyarkán,
Nem hívságos ünnepi lobogó,
Kenyér vagyok, mindennapi kenyér,
Nem pompázom, de szükséges vagyok.
(Idézet Reményik Sándor: Mindennapi kenyér című verséből)