Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2013. január 7., hétfő

Háború közeleg a guru szerint - "A társadalmak összeroppanhatnak"



Nem elég baj, hogy a Karácsonyi Ünnepeket, szilveszter éjjelét is fájdalommal (fogfájással) kínlódtam végig.
Ráadásul most még ilyen lehangoló hírekkel találkozom.

„ Háború közeleg a guru szerint - "A társadalmak összeroppanhatnak"
  ezt olvasom a http://www.portfolio.hu oldalán.

„Kyle Bass az "ítéletnap eljövetelét" saját számítására alapozza, amely szerint a globális adósságállomány a világ össztermelésének majdnem 3,5 szeresére tehető, és békeidőkben még sohasem volt tapasztalható ehhez hasonló arány. Egyes társadalmak nem bírják majd el azt a szociális feszültséget, amit az adósságátütemezést és -leírást övező piaci nyomás okozhat. Az eurozóna sem fogja túlélni az adósságválságot, legalábbis jelenlegi formájában biztosan nem, annak ellenére, hogy a politikai elit 2012-ben ismét demonstrálta, hogy a monetáris uniót mindenáron megvédi.
Egy másik elemző, Charles Robertson (a Renaissance Capital vezető elemzője) szerint Görögország már idén kilép az övezetből, és rövidesen Spanyolország is követni fogja. A spanyol kilépés szerinte azért valószínű, mert az ország már így is egy évet kihúzott 25 százalékos munkanélküliség mellett, de a nemzetközi hitelezők által megkövetelt pénzügyi célok teljesítése érdekében még további három ilyen évet kellene elszenvednie.

Nincs olyan gazdaság, amely fenntarthatóan működőképes lenne ilyen magas munkanélküliségi ráta mellett, de a legrosszabb, hogy nincs remény a kiútra. Egyrészt a bérek csökkenése várható a versenyképesség növelése érdekében, másrészt a háztartások leépítik adósságukat vagy éppen fizetésképtelenné válnak, ahelyett hogy kölcsönfelvétellel pörgetnék fel a fogyasztást. Emellett a virágzó feketegazdaság és a még mindig nagyvonalúan osztogató jóléti állam a munkanélküliséget továbbra is magasan tarthatja - véli Robertson.

További aggodalmakra adhat okot, hogy a munkahelyek védelmében tett intézkedések a fiatalok egyébként is rossz elhelyezkedési lehetőségeit tovább rontják, akik így egyre inkább hajlamosak lesznek a szélsőséges pártok támogatására. A társadalmi feszültségek végül háborúba torkollhatnak.”

Lám miről is szólnak a hazai hírek:
A decemberi tiltakozási hullám az ünnepekre elcsitult, ám a múlt pénteken Miskolcon és Szegeden újraindult.
A hallgatók és a tanárok közös fórumának hatpontos követeléséről.
-     eddig egyetlen követelésük sem teljesült, noha a kormány azt állítja, hogy 90 százalékuk igen.

-      


Gyülekeznek a viharfelhők.




Akkor most mitévők legyünk, dugjuk a fejünket a homokba, se nem lássunk, se nem halljunk?

Kezdjünk el élelmiszerekkel betankolni?

Éljünk csak a mának?

2 megjegyzés:

  1. Őszintén sajnállak a fogfájásod miatt...Nem tudunk semmit tenni a nagyhatalmakkal és a nagy hatalmúkkal szemben...én csak a Jóistenben bízom.Biztosan látja ezeket az őrültségeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem értek egyet azzal, hogy nem tudunk semmit tenni ... Tudunk.
      A társadalmak akkor roppannak össze, ha az emberek. Nem kell hagyni. Ha valami nem működik jól, másik út kell. Ha az sem, akkor megint másik. Ha egyik sem jó, akkor a kevésbé rossz. A Jóisten látja, de hiába bízol benne, mert ez nem az Ő dolga. Ez a mi, az emberek dolga!

      Törlés