Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2013. február 16., szombat

Maskarázásom Hottón….



A kedves hottói invitálásnak engedve, jelmezt öltöttem múlt szombaton és irány a szomszéd falu.

A Hottói faluház teraszán kora délután fura szerzetek gyülekeztek. Volt ott püspök ( a polgármester), koronás király, két méteres gólya, medve, csúnyalány, halál több példányban és még ki tudja, mi. A vidám kompániához csatlakoztam én is (mint Béka) a barátnőmmel.




Alkalmi zenekar kíséretében traktor vontatta pótkocsira szálltunk, és megindult az alakoskodó farsangi menet.
Kegyetlenül fujt a hideg északi szél, a nyitott kocsiplaton egymást melegítve és jófajta pálinkát iszogatva farsangoltunk.


Méghozzá nem céltalanul, történet köré szőtték a hottóiak a farsangi programjukat.

- Mint régi farsangi hagyományok szerint szokás, a farsang királya átvette a hatalmat a polgármestertől. Sok mindent meg kellett változtatni a rövid királyság alatt.
- Minden fejlődni kezdett. Gyermekáldás jelei mutatkoztak a menetben, a tél ellenére hirtelen tojni kezdtek a tyúkok, több tejet adtak a tehenek, és estére eljött a tavasz a farsangi történet szerint. 

Mindezt a menet közben játszottuk el, a jelmezekkel és az előre megszerkesztett szövegekkel. 


Első utunk Bödébe vitt, ahol a helyi polgármester beinvitált minket a faluházba, ahol disznótort tartottak.
A farsang királya itt is átvette a hatalmat a polgármestertől és felszólította a poharak megtöltésére. Bödeiek finom kalácsokkal vártak. Néhány perc  alatt fergeteges hangulat keveredett a teremben, közben a király eladta a csúf lányt, a jószágot, feleséget.



Miután átmelegedtünk a menet átvonult Zalamihályfára. Itt vidám jelenetekkel szórakoztattuk az embereket. Volt medve táncoltatás, cigány tánc…..



Jutalmunk finom friss pogácsa és szőlő pálinka volt.

Visszaérkezvén Hottóra lekászálódtunk a pótkocsiról és a Haláli kemény zenészbanda muzsikálására megindult a menetünk az utcákon.



Visszaérve a Faluházhoz igencsak kelendő volt a farsangi fánk és a forralt bor.



Dacolva a hideggel nagyon nagy élményként éltem meg a Hottói farsangolást, köszönve a lelkes kis csapatnak és a szervezőknek.

1 megjegyzés: