Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2013. május 4., szombat

Népviselet- kékfestő szoknyában.Régi vágyam teljesült. Népviseleti ruhadarabot vásároltam.

Mindig vonzódtam a népviseleti ruhadarabokhoz. Gyakran elhatároztam, hogy varrok magamnak.
De milyen legyen? Melyik tájegységre jellemző?
Soha nem tudtam dönteni és akkor jött, hogy a kékfestőanyag lenne a legjobb.
Hiszen a kedvenc színem, a kék.

Kékfestés története.

A kelmék egyszínűre színezése és a ma textilnyomásnak nevezett eljárás szerinti mintázása az ősi mesterségek közé tartozik.
A kékfestő kelme az elmúlt századokban jelentős szerepet játszott a magyar népviseletben és a lakástextíliák körében, de ma is népszerű, napjainkban is müködnek kékfestő üzemek.
Néhány üzem , ilyen például a bácsalmási Skorutyák család, az 1906-ban alapított, ma Tóth Ildikó és Gerencsér Zsolt által működtetett Győri Kékfestő Műhely és a tiszakécskei id. Kovács Miklós,és a Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum, amelyek egyúttal általában látogatható bemutatóhelyek is.

forrás tolnai kékfestő mühely

A ma is működő kékfestő műhelyek változatos, részben a műhely hagyományos mintáin alapuló, vagy a tájegységükhöz igazodó népművészeti elemeket bemutató, részben pedig modern mintázatú kollekciókkal jelennek meg a vásárlóközönség előtt és szerepelnek rangos kiállításokon is. Többen a kékfestők közül állami kitüntetésekben is részesültek művészi tevékenységükért.Az én kékfestő szoknyám a  híres tiszakécskei, kékfestő, Kovács család terméke.2 megjegyzés:

  1. Szépséges, csak egy a kérdés hol lehet hozzájutni. Egyébként éppen kb. órája nézegettem a konyhát, hogy kellene függönyt vennem, kékfestőt, s hozzá abroszt, párnahuzatokat.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Holdgyöngy, a kékfestő műhelyeknél lehet vásárolni.
    Az Őrségi vásárban is, ott tavaly a Tolnaiak árusítottak.
    Én ezt a szoknyát a Galéria Savária internetes piacán vettem, nagyon jó árért.

    VálaszTörlés