Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2013. július 19., péntek

Madárfészek…harmadszor???



Gyűlnek bennem a történetek, van jó és van rossz is. Régóta halogatom a madárfészek történet folytatását. mert……..

Milyen nagy volt az Örömöm, amikor 2 év kihagyás után április végén megjelent egy rozsdafarkú madárpár. Újra megcsodálhattam a fészekrakás és költés szép pillanatait. Hiszen a bejárati ajtónk fetti tető alá készült és így mindig szem előtt voltak a madárkák. Korábbi bejegyzésemben írtam erről.


Aztán izgatottan vártam a költést. Sajnos az április vége-május eleje nagyon hideg szeles idővel telt.
Ez volt e az oka vagy más nem tudom, de arra lettem figyelmes, úgy két hét után elmaradozik a Hím. Aztán a tojó is egyre többet elszállt a fészekről. Teltek a napok és nem hallottam madárcsicsergést. Nem keltek ki a tojások. Szegény madárka még egy héttel később is üldögélt a fészken.
Aztán jött egy nagy májusi vihar, jégesővel és akkor elrepült a rozsdafarkú kedvencem.
Eltelt három hét és újra megjelent a madárpár. Valamit megérezhettek, mert ismét rendbe rakták a fészket és rengetek mohával és finom tollakkal bélelték ki. Így még 3 cm-rel magasabb lett a fészek.




És újra költött a madárkám. És újra minden megismétlődött. Rendkívüli hideg, reggelente 5 fok és viharos szél. Nagyon bizakodtam, hogy talán most lesznek fiókák.
De mentek a napok és semmi. Tojó el –elrepült a fészekről, egyre többet volt távol. Költési idő letelte után még napokig visszajárt megnézni a fészket. De nem lettek utódok!!!Mindkét alkalommal 5-5 tojást rakott.

Vártam lesz e harmadszori próbálkozás, volt egy év, amikor a tetőnk alatt egy nyáron háromszor volt költés és a szakirodalom is említ ilyen eseteket.
De nem lett harmadszori költés, feladták.

Évről évre kevesebb a környékünkön a rozsdafarkú madár, fecskét már alig látni.
Tíz éve még csapatosan hintáztak az utcai villanyvezetéken.
Változás van a levegőben!!!

2 megjegyzés:

  1. Azt mondta illetékes valamely rádióműsorban, hogy a márciusii hideg nem tett jót a madaraknak. Szegény madárpár!

    VálaszTörlés
  2. Nálunk pedig pont fordítva: az idén már második éve jött vissza a fecskepárunk és sok-sok fecskefiókának adott életet. Rozsdafarkúaink is vannak, tele vagyunk szajkóval (Mátyás-madár), harkállyal. Nálunk a fecskék a kecskeólba fészkeltek, nagyon jó, biztonságos helyük van, időjárástól abszolút védett.

    VálaszTörlés