Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2013. augusztus 8., csütörtök

Kerékpárral a Goričko Tájvédelmi Parkban.Régóta vágyódtam egy kis szomszédolásra, kirándulni a határos Szlovéniába.
Hiszen közel van hozzánk a hármas tájvédelmi körzet az Őrség-Rába- Goričko Park.
Őrségben gyakran járok, tavaly pedig kalandoztunk a Rába –ausztriai szakaszán.
Hiányzott a szlovéniai táj, és vonzott a Bioenergiáról híres Bukovnicai tó.
Muravidék a legkeletibb szlovéniai régió. Számos központjáról híres, ahol kitűnő a kínálat, nagy a vendégszeretet és az utak nem forgalmasak.  A vidék enyhén sík és igényesen dombos. Itt van a Goričko Tájvédelmi Park és persze a Mura folyó is. Ide vezetnek a közismert osztrák kerékpárutak is. (Muraweg, Thermenradweg).

 Kerékpárosok paradicsoma, Moravske Toplice és környéke.
Tíz féle útvonal közül lehet választani, a könnyedebb sík vidéken átvezetőtől, a nagyobb emelkedőkig. Mi egy közepes erősségű útvonalat választottunk.

5. számú „elbűvöltél„ kerékpár útvonal.

Moravske Toplice - Mlajtinci - Ivanci - Bogojina - Filovci - Strehovci - Dobronak – Bukovnica tó - Bukovnica - Bogojina - Tešanovci - Moravske Toplice


Induljunk a vágyakozást keltő, mágikus erők világába vezető útra.

Iváncinál mélyvízű bánya-tó, szép erdős környezet, sík terep várt.


 Filovcin faluban Bojnec fazekasnál régi, szalmatetős házak várják a látogatót.
Strehovci vidám táblával köszönt.


 A közismert Bukovnica tó is elbűvölő! Erdős környezetben található  és szépen parkosítva van a környezete, sok pihenő padokkal,helyekkel. A múltban a templomosok soraiból a vitézeket is vonzotta ennek a tónak a környéke, akik híres alkimisták voltak. Ugyanis a tó melletti Sz. Vid kápolnánál bio-energetikai pontok találhatók.
Megkóstoltam a Vid-forrás vizét is, amely a hagyomány szerint még a vakságot is meggyógyítja. Frissítően hideg volt és jó ízű.


A tó körül és Bukovnicáig makadám (köves út) van. Nehéz rajta kerékpározni és egy emelkedős rész is van még Bukovnica előtt. Innét már végig aszfaltos és kitáblázott az útvonal.
Következett egy nagyon meredek szakasz, majd szép erdős tájon hosszan ereszkedtünk le Bogojináig.

Bogojina a templomáról híres , ez a” fehér galamb”. Csodálatos építmény és gazdagon díszített, érdemes bemenni. Mindig nyitva van.


Innét már külön kerékpárúton, (6 km) jutunk vissza Moravske Toplice-be.Ez a kerékpár útvonal többnyire síkságon vezet egy  rázós emelkedővel, és a  2 kilométeres makadám útszakasszal.


 

6 megjegyzés:

 1. Mi ezt a tavat Bakonaki tó néven ismerjük, amely Dobronak falu mellett van. Moravske Toplicébe mi fürdeni járunk, a Terme 3000 fürdőkomplexumba. Nagyon jó, egyszer próbáljátok ki!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Neked ismerős ez a vidék.Közel is van.Mégis egy más világba csöppen az ember, ha átmegy a határon.

   Törlés
 2. Micsoda kedvcsináló bejegyzés :)) "Elbűvöltél" - találó név. Nagyon jó túra lehetett! Kedvem lenne most biciklire pattanni, meg sem állnék a tóig. A kápolna így fényképen keresztül is vonz, csodaszép hely lehet. Azok a szívecskés spaletták mesebeliek :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi!Szlovénia kis ország, de tele van meglepetéssel.

   Törlés
 3. Tetszik! Nekem bringával messze van. :)

  VálaszTörlés
 4. én meg nem tudok bringázni... :-(

  VálaszTörlés