Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2014. május 25., vasárnap

Belebolondultam a népviseleti jellegű ruhákba.Mindig hiányoltam a ruhatáramból egy népviseleti ruhát.
Ha a szomszédos Ausztriában jártunk, gyakran irigykedve néztem, hogy ők mennyire hagyományőrzők. Nem csak a szokásaikban, hanem a ruházatukban is megjelenik népiességük.Mostanában egyre nagyobb divat lett  nálunk is a népi motívumokkal hímzett ruhák viselése.
Elsősorban a kalocsai és matyó mintázatot helyezték előtérbe, bár már itt is voltak újítások, más színeket használnak. Furcsaságként tartom, hogy a farmerokon is megjelent. Szinte mindenre rávarrták sapkára, táskákra, blúzokra, kabátkákra, szoknyákra. Üzlet, divat lett belőle. De viselni még ugyan nem nagyon láttam embereken, csak elvétve. Nálunk még mindig nem jellemző, hogy egy magyaros rendezvényen, fesztiválon mindenki magyaros ruhában jelenjen meg.


Nem tudom, ez a divathullám marad -e és az illető, aki felveszi, tényleg a hagyományokat kívánja ápolni ezzel is? Vagy Trendi?
És itt a kérdés, hogy Megfizethető-e egy ilyen hímzett ruha? Mármint a valóban kézzel készült hímzés.

Szerintem elő kellene venni a padlásról, vagy a sufniból, a megörökölt régi ruhákat, mert nemcsak az Új lehet szép.
Én először egy kékfestőanyagú szoknyába szerettem bele, amit egy online antik piacon vásároltam. Majd kellett hozzá egy fehér csipkés blúz is. A tavalyi Őrségi vásárban már így mentem el. 


Azóta nézem a hirdetéseket és a bolhapiacokat, népies ruhákat (kincseket keresve).

6 megjegyzés:

 1. Ella, Pünkösdkor Hévízen árulnak a Tolnai Kékfestő-k. Ha érdekel, hétfő estig ott lesznek, sőt már csütörtökön is valami termelői piacon. Most beszéltem velük, mert netről választani nehéz. Jó, hogy kiderült hol lakom....

  VálaszTörlés
 2. Aranyos vagy......Ők szoktak az Őrségi vásárban is árusítani , én is ott leszek, majd megnézem a kínálatukat.

  VálaszTörlés
 3. Láttam már, kalocsai mintával megfestett autót is.

  VálaszTörlés
 4. Nekem tetszik, csak a tornacipőkön nem. Ügyes vagy! Én is szeretem a népi darabokat...

  VálaszTörlés