Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2015. március 27., péntek

Ébred a természet…..Gyűjtsünk gyógynövényeket!Most már csalhatatlanul itt van az igazi tavasz. A természetet járva élvezhetjük már ennek örömeit, a langyosodó hőmérsékletet, a levegő friss illatát, a madarak csicsergését és az ébredő természetet. A gyógynövények kedvelői már készülhetnek a növények gyűjtésére.   Kedves idősebb női ismerősöm ( városlakó) kérésére én is elindultam friss csalángyűjtésre. A közeli erdőszélen az őzek csapáján elindulva, örömmel láttam, hogy már sok kis friss hajtással új életre kelnek a növények.A csalán egyetlen hibája, hogy nagyjából csak tavasz elején tudjuk gyűjteni. Bár megtalálható egész évben, de egy idő után már elöregszik, és nem olyan jó fogyasztani. Használjuk ki az időt márciusban és áprilisban, gyűjtsünk minél többet belőle, raktározzuk el, így egész évben tudjuk majd fogyasztani.Sokfelé láttam illatos ibolyát is nyílni. Szedése a virágzási időszakban lehetséges. Virágait, leveleit, fiatal hajtásait virágzáskor gyűjtsük be, március-április hónapokban.
 Frissen szedett ibolyát saláták, levesek alkotó részeként is felhasználhatjuk. Díszítésként is alkalmazhatjuk, sajtokhoz, főzelékekhez egyaránt.A gyűjtögetés közben felfedeztem, hogy az erdő ( bozótos) széle teli van friss snidlingszerű hajtásokkal. Megdörzsölve a vékonyka hajtásokat finom fokhagyma illatot éreztem, mint a medvehagymánál. Szedtem egy csokorral.
Utána olvasgatva beazonosítottam, hogy ez a kigyóhagyma vagy vadsnidling. A vad snidling, kígyóhagyma  levele lapos, de összepöndörödik, Íze enyhén fokhagyma íz. Néhol tömegesen van erdőszéleken bozótosokban. Salátaként, vagy apróra vágva, ízesítőként, mártásokba, öntetekbe igen jól használható. 
Másnap visszamentem és újra szedtem, finom volt a salátán és a sültkrumplin is!

Ébred a természet… a hétvégén menjünk ki a szabadba!!!

1 megjegyzés:

  1. Vasárnap szép erdőjárós idő volt. Mára ez elmúlt. Snidlinget láttam, de nem bántottam. Medvehagymázni kellene elmennem, de megint keresztbe szervezett az időjárás felelős. :)

    VálaszTörlés