Most már csalhatatlanul itt van az igazi tavasz. A
természetet járva élvezhetjük már ennek örömeit, a langyosodó hőmérsékletet, a
levegő friss illatát, a madarak csicsergését és az ébredő természetet. A
gyógynövények kedvelői már készülhetnek a növények gyűjtésére.
Kedves
idősebb női ismerősöm ( városlakó) kérésére én is elindultam friss csalángyűjtésre.
A közeli erdőszélen az őzek csapáján elindulva, örömmel láttam, hogy már sok
kis friss hajtással új életre kelnek a növények.
A csalán egyetlen
hibája, hogy nagyjából csak tavasz elején tudjuk gyűjteni. Bár
megtalálható egész évben, de egy idő után már elöregszik, és nem olyan
jó fogyasztani. Használjuk ki az időt márciusban és áprilisban, gyűjtsünk minél
többet belőle, raktározzuk el, így egész évben tudjuk majd fogyasztani.
Sokfelé láttam illatos ibolyát is nyílni. Szedése a
virágzási időszakban lehetséges. Virágait, leveleit, fiatal hajtásait
virágzáskor gyűjtsük be, március-április hónapokban.
Frissen szedett ibolyát saláták,
levesek alkotó részeként is felhasználhatjuk. Díszítésként is
alkalmazhatjuk, sajtokhoz, főzelékekhez egyaránt.
A gyűjtögetés
közben felfedeztem, hogy az erdő ( bozótos) széle teli van friss snidlingszerű hajtásokkal.
Megdörzsölve a vékonyka hajtásokat finom fokhagyma illatot éreztem, mint a
medvehagymánál. Szedtem egy csokorral.
Utána olvasgatva
beazonosítottam, hogy ez a kigyóhagyma
vagy vadsnidling. A vad snidling, kígyóhagyma levele lapos, de összepöndörödik, Íze enyhén
fokhagyma íz. Néhol tömegesen van erdőszéleken bozótosokban. Salátaként, vagy
apróra vágva, ízesítőként, mártásokba, öntetekbe igen jól használható.
Másnap visszamentem és újra szedtem, finom volt a
salátán és a sültkrumplin is!
Ébred a
természet… a hétvégén menjünk ki a szabadba!!!
Vasárnap szép erdőjárós idő volt. Mára ez elmúlt. Snidlinget láttam, de nem bántottam. Medvehagymázni kellene elmennem, de megint keresztbe szervezett az időjárás felelős. :)
VálaszTörlés