Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2016. július 11., hétfő

Kerékpáros turautjaink, mert bírjuk még a gyűrődést…..Badacsony!Amit egy évben sem lehet kihagynunk az a Balaton környéke. A Balaton teljes-körbe bringázását már nem vállaljuk be. De több kisebb szakaszban még izgalmasabb is. Hiszen így bőven van időnk megállni és megcsodálni egy-egy szép tájrészt, kilátást vagy épületet.
Jó és könnyebb szakasz, a Badacsonyi kiskör, ami 36 km.


Szigligetre lementünk autóval, a kerékpártartó jó találmány, így könnyen fel és lepakoltuk a biciklinket. 


A vár alól indultunk el a kerékpárúton, mindjárt az elején, egy hosszú lejtős rész. Utána egyenes úton Badacsonytördemicre. Itt elhagytuk a kerékpárutat és közúton tekerve haladtunk a Balaton-felvidéki tanúhegyek között. Gulács, Szent György hegy, Csobánc és Badacsony.


Különleges panorámában gyönyörködhettünk. A tanúhegyek és medencék váltakozó domborzatában, a dombokra felkúszó szőlők, pincék hangulatában, a virágzó mezők látványában. 


Nemesgulács után jobbra Káptalantóti irányában haladtunk, majd elhagyva a „híres” piacot befordultunk Salföld felé. Itt egy kis emelkedővel kell számolni.
Salföldet a Pálos kolostorrom és a nemzeti park gondozásában lévő major miatt érdemes meglátogatni. A  majorban hazánk őshonos állatvilágával és a lovaskultúránkkal ismerkedtünk.
Salföldet elhagyva hosszú lejtőn gurultunk le Ábrahámhegyre. Itt újra rátértünk a Balaton körüli kerékpárútra. Már látszottak Badacsony bazaltsziklái. Néhány kilométer után a Badacsonyi mólónál megpihentünk. Most idén , nem mentünk fel a borútra , a parton haladva tértünk vissza Tördemicre.(de aki először jár itt, annak feltétlen ajánlom a Borútat, a csodálatos panoráma , a finom borok és rétesek miatt.)
Szigligeti elágazónál letértünk, és egy kis kört téve elhaladtunk az Eszterházy pince mellett.
Újra rácsodálkoztunk a Balaton kékes-zöld vízére.


Majd visszaérve a várhegyre, a magasból végigtekintettük a kerékpárral bejárt tájat.

1 megjegyzés: