Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. október 19., szerda

5 vagy 55 vagy 5*5…….szülinap kicsit franciásan Pastissal.


Csupa ötös az Én páromnál, ezt meg kell ünnepelni kettesben egy romantikus estével, finom italokkal, különleges ételekkel.

Sokat gondolkodtam mi legyen az én ajándékom, párom szereti a különleges italokat, mint az Unicum, Ouzo, Travarica, gyomorkeserűk. Sokszor olvastam a Franciák nemzeti italáról a Pastis-ról. Pastis olyan ánizslikőr, melyet különböző más növényekkel, például édesköménnyel, édesgyökérrel és csillagánizzsal is ízesítenek. Na, ez biztos bejön nála.


Ha már az ital francia, akkor az étek is az legyen az. Szintén egy Franciaországban játszódó regény történetéből vettem az ötletet és az alábbi menüt állítottam össze.

- tepsis sült csirke borral és dijoni mustárral,
- zöldbabsaláta kolbász karikákkal, főtt tojással,
- pirított kenyér szeletkék.
- ünnepi gesztenyés-kávés- diótorta.


A tortakészítés nagy vállalkozás volt részemről, mert nem tudok jó és szép kinézetű édes sütiket készíteni, főleg ha sok időt igényelnek. Ráadásul nem vagyok híve a pudingos krémeknek, a tejes és tejszínes krémeket se szeretem. Nincs a konyhámban a tortáknak megfelelő forma se. Díszítéshez sincs érzékem. Párom, ha édes sütire vágyott ( hatlapos, krémes szelet) mindig Anyukájával süttetett.

Egy saját készítésű torta tőlem nagy ajándék. Rá is ment az egész délelőttöm, mert (miért is ne) emeletest szerettem volna. Mivel nem volt formám két lábosban sütöttem a torta alapját. Mérgelődhettem is, az egyik igen megsült, a másik meg nyers maradt, kezdhettem elölről. Töltelékből, krémből meg annyit készítettem, hogy még újabb két tortára is elég lett volna. A csokival bevonás is nehezen ment, csak nem akart arra folyni amerre én szerettem volna. A színes tortadara meg csak folyt szanaszét. Összességében a tortám elérte az ehető szintet.

(Zárójelben megjegyzem, legközelebb a 75. szülinapjára sütök, ha még…..)


Ételek leírása:
Tepsis sült csirke borral és mustárral.
Hozzávalók:2 ½ dl száraz fehérbor,3 ek dijoni mustár,2 ek olivaolaj, 1 másfél-kétkilós feldarabolt csirke,2db vékonyra szeletelt vöröshagyma, só, bors, petrezselyem
Elkészítés: bort a mustárral habverővel simára keverjük,lábosban felforrósítjuk  az olivaolajat és a csirkedarabokat, mindkét oldalukon barnára pirítjuk 6-8 perc,kivesszük őket, és az edényben a szeletelt hagymát 4-5 percig pároljuk,rátesszük a csirkedarabokat, sózzuk, borsozzuk. A boros-mustáros keveréket a csirkére öntöm, 245 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöm, majd megfordítjuk, újabb 25 percre.
zöldbabsaláta kolbászkarikákkal.
Öntet:1 ek vörösborecet,1 szeletelt hagyma, só, bors, 1/2 deci Olivaolaj.
Elkészítés: 20 dkg füstölt nyers kolbász megfőzzük és karikára vágjuk, 75 dkg zöldszínű zöldbabot puhára megpároljuk, 4 db főtt tojás negyedekre vágunk. Összeállítjuk a salátát, a kolbászkarikákat melegen rátéve.
Ünnepi gesztenyés-kávés- diótorta.
(Én két féle tortát, a kávést és gesztenyést összeraktam.)
Kávétorta hozzávalói:8 tojás,8 kanál cukor,8 kanál dió,2 kanál darált kávé,2 kanál zsemlemorzsa, fél zacskó sütőpor.
Krém:
30 dkg darált keksz, 4 adag feketekávé, 1 evőkanál őrölt kávé, 30 dkg vaj, 20 dkg cukor, ezeket jól kikeverjük.
Gesztenyetorta hozzávalói:6 tojás,6 kanál cukor,6 kanál dió,2 kanál       kakaópor,2 kanál zsemlemorzsa, fél zacskó sütőpor.
Krém: habosra keverünk 25 deka áttört gesztenyemasszát 20 deka margarinnal meg két evőkanál rummal.


5 megjegyzés:

  1. Boldog születésnapot! A recepteket mentem, majd kipróbálom.

    VálaszTörlés
  2. Szép lett az a torta. Az 5-ös számokon volna mit csiszolni. :)
    Boldog születésnapot! Remélem még látom majd a 75. re sütöttet. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi, az ünnepelt nevében.
    A csirke, az isteni finom volt így hagymás-mustáros-borosan.
    Mj!5-ös számok, na erről beszéltem, nem szeretek én díszítgetni.Nálam a belső tartalom mindig fontosabb volt a külsőnél.

    VálaszTörlés
  4. De Te legalább nem, jártál úgy, mint én: a 60. szülinapi tortájára 90-est vettem, de nem lehetett megfordítani a kilencest, olyan rafináltan volt megszerkesztve...na nem sértődött meg a párom, de gondolhatod....Gratulálok a születésnaphoz, és sok boldogságot kívánok nektek ! A torta is szép !

    VálaszTörlés
  5. annaliz!60-90 szép kerek számok!Van egy ismerösöm akit ha megkérdeznek mennyi idős, kapásból rávágja 45.
    ( már közel van a 60-hoz.)

    VálaszTörlés