Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. november 5., szombat

Foltika a Panoráma utca lakója……


Eltelt három hét, hogy befogadtuk Foltoska kutyát. Remélem, túl vagyunk a nehezén. 


Nem könnyű feladat egy több hónapja szabadon csavargó, kiéhezett és megfélemlített ebet hozzászoktatni a nálunk kialakult szokásokhoz. Pláne úgy, hogy mellette még van négy kutya.
Az első feladat volt az emberi kézhez szoktatni, hogy ne féljen, ez jót is jelenthet.  Hiszen a kéz adja a finom falatokat és simogatást. Utána a területet, az udvart kellett megismernie. Fokozatosan, néha még ki-kiengedve az utcára ez elég hamar sikerült is. Már annyira megszerette a helyet, hogy ha kinyitom, neki az utcai kiskaput nem akar kimenni. Otthonának érzi, hiszen ha valaki elmegy a kapu előtt, vagy másik kutya, cica jön, mindjárt morog és ugat mutatva ez az ő helye.


És a többi kutya….., hát ez elég nehéz feladatnak bizonyult! Két kis termetű tibeti kutya fél a Foltitól, amint meglátják, menekülnek be a házba. Már az elején eldöntöttük, hogy a Maxi és Frida kutya mellé kerül harmadik társnak. Így nem erőltettük a kis szukákhoz szoktatást. Én féltem attól, hogy a két kan kutya összeverekszik ezért Frida szuka kutyával engedtem először össze. Az én szelíd játékos Fridám, féltékenyen bemenekült az új házába és azóta is nehéz kicsalogatni onnan. Ha kizárom, a helyéről akkor szépen elvannak, igaz nem játszik az új társsal, de eltűri. Maxival összeengedve Foltit az öreg kutya meg udvarolni kezdett neki. Aztán amint rájött, hogy Folti is kan kutya érvényre juttatta (morgással, ugatással), hogy a helye, játékai, kajás edénye szent dolog. Tartják a tisztes távolságot, mindig néhány lépés távolságra egymástól. Maxi már öregszik, egyre többet alszik, így nem érdekli a másik kutya rohangálása. Végül, már eljutottunk oda, hogy a három kutyát a kertben szabadon együtt lehet hagyni.


Kennel és a kutyaház…..Fotinak nem lehetett háza, nehéz volt becsalogatni oda. Hiába raktunk be finom falatokat, berohant felfalta és már szaladt ki. Három hét után sem alszik benne, a rongyait inkább kirángatja, és arra fekszik. Nálunk az a szokás, hogy nappal a kutyák szabadon futkározhatnak a kertben és a ház körül, de éjszakára bezárjuk őket a kényelmes kennelbe. A kutya „éjjeli bátor” és bizony többször ugatnak és mozognak éjjel, de azt tapasztaltuk a helyükön azért nyugodtabban viselkednek. Foltika a kennelt és ezt az éjszakai bezártságot nagyon nehezen szokja. Két hétig minden alkalommal keservesen és hosszan tartóan vonyított. Bevetettem azt a cselt, hogy az esti vacsorájában mindig talál, egy jó nagy velős csontot. Azzal most leköti magát és szépen megnyugszik.


A következő feladat tanítani, a gyere, a lábhoz… már megy. (Sajnos korábban nem taníthatták.) Nagyon izgága, bohém, ugrálós és mindent szétrágó, széthordó.

Fotika aranyos, szeretetre vágyó élőlény, családtag.

8 megjegyzés:

  1. Folti nagyon szép kutyus és szerintem ha sikerül a bizalmát elnyerni könnyen fog tanulni.

    VálaszTörlés
  2. Olvasom a bejegyzésed címét: politika.. nézek mi van, mire rájöttem, hogy Foltika. Örülök, hogy szép lassan beilleszkedik, s látszik nálatok jó családra lelt.

    VálaszTörlés
  3. Newsee!
    Igyekszem szerető. jó gazdája lenni.

    VálaszTörlés
  4. Holdgyöngy!
    Fura nevet adtunk e kutyusnak, de hát ez volt az első benyomás róla, hogy szép fekete-fehér foltos a bundája.
    Mostanra már inkább a Csárli nevet adnám neki, mert olyan bohókás, ugri-bugri, és énekelni is tud.

    VálaszTörlés
  5. Nem könnyű a befogadottal,de megéri. :)
    http://mjozsef.blogspot.com/2010/03/aszfaltbetyar.html

    VálaszTörlés
  6. Kedves Ella! Adjál nekem egy email címet legyél szíves, szeretnék írni kutya ügyben, ill. inkább tanácsot kérni. Nagyon tetszett a a szakszerűséged. A név illik a Foltira, inkább én vagyok olyan félreolvasó....

    VálaszTörlés
  7. Mj! Ezért a mondatodért, hogy
    "Nem csak egy kutya volt, Ő Szuszi! ",
    a Jó Isten és a jó sors áldjon meg.
    Ha csak négy év volt is, de az őneki a mennyország volt
    Nagyon szép és kedves bejegyzés. Köszi, hogy olvashattam.

    VálaszTörlés
  8. Holdgyöngy!
    E-mail: Baratella@t-online.hu
    Írjál bátran, várom!

    VálaszTörlés