Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2012. november 2., péntek

Ha nyugodt, kellemes életre vágysz, költözz vidékre!

 
Kivételesen e bejegyzést nem a saját gondolataimból írtam, de nagyon találkozik az én érzés és gondolati világommal.
 

A fotók már saját készítésűek.


 Az az ember, aki egy zsúfolt nagyváros panelrengetegében született, nagyszülei szintén panelban éltek, el sem tudja képzelni, milyen csendes és nyugalmas tud lenni egy kertes ház.
Egy kertes házban azt a zajt hallod, amit magad okozol. Reggel felkelsz, megfőzöd a kávédat, akár pongyolában is kiülhetsz a teraszra, vagy a kertbe a virágaid közé. Kellemes környezetben élvezheted a hűs szellőt, friss levegőt. A pázsit zöldje maga nyugalom. A csendet csak a madarak csicsergése töri meg. Kora reggel feltöltődsz energiával. Csodás, élvezetes dolog így kezdeni egy napot.


Nem csak a reggeledet tudod széppé varázsolni. A nappalaid is kellemesebben telhetnek, hiszen ha pihenni vágysz, a kertben létesített, vagy felfújható medencédben lubickolhatsz, hintaágyadon pihenhetsz, olvashatsz. Ki tudod tenni a pázsitra, egy fa kellemes árnyékába a székeket, asztalt, lehetőséget teremtve arra is, hogy ott reggelizz, ebédelj. Tetszés szerint, amikor kedved tartja bográcsban főzheted meg az ebédet, grillezhetsz, a vacsorát akár nyárson sütheted meg. A pihenő napjaidat bármikor kellemessé tudod tenni.
A házimunkák egy részét is végezheted kint a szabadban. Kedvedre kertészkedhetsz, virágágyásokat, zöldségágyásokat hozhatsz létre, gyümölcsfákat telepíthetsz.


Lehet kutyád, tarthatsz csirkéket, kacsákat, libákat, pulykát, néhány malacot, egy-két birkát is felnevelhetsz. Ezek mind a jó közérzet mellett biztosítják számodra az ennivalót is.
El tudod képzelni, hogy este, etetéskor állsz a jószágudvarban, és nézed az állataidat, ahogy habzsolják az ennivalót. Aki még ilyet nem látott, nem tudja mit veszített. Az a biztonságérzet, ami az embert ilyenkor hatalmába keríti, valami csodálatos dolog. Nagyon sok örömet tud okozni az állatok nevelése. Látod, amint napról napra fejlődnek, növekszenek, tudod, milyen sokat tudsz takarékoskodni rajtuk, ez mind valamiféle biztonságot ad.
Az igaz, hogy munkával jár az állatok gondozása, pénzbe kerül a takarmány, de még mindig jobban kijössz anyagilag, mint amikor mindent a boltból kell megvásárolnod. Arról nem is beszélve, hogy a saját nevelésű baromfiról, sertésről tudod, mivel etetted, így nyugodt lehetsz afelől, hogy mit viszel be a szervezetedbe táplálékként.


Egész nyáron friss zöldség, az év folyamán friss tojás, hús kerül az asztalra. A saját kertedben szüretelt gyümölcsöt befőzheted, a kamrában egymás mellett sorakozhatnak az üvegekben a finomabbnál finomabb befőttek, lekvárok.


Ha fiatal szülő vagy, gyerekeid vannak, gyerekeid önállóan mehetnek iskolába, nyugodtan elküldheted őket a boltba vásárolni. Míg kicsik, az udvarban tudnak szaladgálni, játszani, az utcabeli gyerekekkel barátkozni. Később, ahogy egyre nagyobbak kalandos kerékpár felfedező utakra mehetnek a határba, ami a természet közelségének érzésével együtt jár, ily módon mire felnő megszereti a természetet, ami egy pluszt jelent az embernek, ami mással nem helyettesíthető.


Ezeket a város nem képes megadni, főleg nem a panelrengetegek, ahol a város széle is messze van, és sok esetben a játszótérre sem mered leengedni a gyerekeidet, nem hogy szabadon kószáljanak.
A vidéki iskolák is vannak olyan jók, sok esetben jobbak, mint a városban, hisz a tanárok a városból járnak ki tanítani.


Ha nyugodt, kellemes életre vágysz, költözz vidékre!

4 megjegyzés:

 1. Ez mind igaz. De ez csak a jó oldala a dolognak.
  Vannak buktatók is. Mérlegelni kell.
  De akkor is jobb vidéken, ez igaz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyetértek veled, hogy mérlegelni kell.Sorra véve a számunkra pozitív és negatív jelentését a falusi életnek.Nálam több a pozitív.

   Törlés
 2. Mennék én, de ... Talán egyszer. Majd. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Soha nem lehet előre tudni, mikor, hol hogyan alakul az életünk.S most nehezebb is a változtatás, eladni ingatlant?,,

   Törlés