Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2014. augusztus 1., péntek

Kétéltű- és hüllőbarát kertprogramról.Sokszor mérgelődök, hogy mennyire elburjánzottak a növényeim, de amikor látom, hogy mennyi állatnak adnak menedéket és táplálékot, akkor már jobb lesz a hangulatom
Szeretem a természet csodáit nézegetni és örömmel látom, hogy az én kertem állatbarát kert.
A képeimen egy nemrég felfedezett kertemben lakó szép gyíkocska látható, lustán napozott, így nem volt nehéz lencsevégre kapnom.Nemrég olvastam MME Madár (és egyáltalán biológiai sokféleség-) barát kertprogramja és a Kétéltű- és hüllőbarát kertprogramjáról.


Az alábbi gondolatok megragadtak……

„ az élővilág más tagjaihoz hasonlóan a kétéltűek és a hüllők is egyre inkább elveszítik élőhelyüket. Az emberi létesítmények, az utak, a mezőgazdasági és ipari területek, és természetesen a települések is elvették azt a teret, amely valamikor az állatoké és a növényeké volt. A legnagyobb baj azonban az, hogy a megmaradt természetes területek elszigetelődtek egymástól, és közöttük az átjárás az élőlények többsége számára megszűnt. Az élőhelytöredékeken fennmaradt állatok és növények így képtelenek megbirkózni a legkülönfélébb őket érő hatásokkal: a klímaváltozással, az özönnövényekkel, a szennyeződéssel és az élőhelyleromlás egyéb formáival.

Megoldást tehát csak mi emberek tudunk találni a problémára!!! 

Még ha mégoly szerény is, a Kétéltű- és hüllőbarát kertprogram !!!

......Gyíkoknál fontos a jó kerítés. Lehetőleg köböl és sokféle növényekkel. De ha kívülről nem is tudjuk a kerítésaljzatot benövényesíteni, belül már mi vagyunk az urak, oda azt ültetünk, amit akarunk. Napos oldalakra díszes iszalagokat, vagy egyéb virágzó futónövényeket, illetve más, meleg kedvelő virágos, esetleg fűszernövényeket ültethetünk. Ezeken a helyeken nem csak gyíkok, hanem színesebbnél színesebb rovarok is kápráztathatják a szemünket a meleg évszakokban. Természetesen ez utóbbiakat nem önzetlenül csaljuk oda, hanem a gyíkoknak táplálékként!

3 megjegyzés:

  1. Igaz, amiről írsz, sajnos. Legközelebb erre is odafigyelek. Nálunk kertben azért látom őket, sününk is van. Kizárásos alapon a lehullott körtéinket éjszakánként valószínű ő eszi.

    VálaszTörlés
  2. Én személy szerint félek a gyíktól...

    VálaszTörlés
  3. Ez milyen fajta gyík? Nálunk a nagy zöld+kék+sárga színekben pompázó pannon gyík él...

    VálaszTörlés