Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. január 13., csütörtök

Az erdőben szedett gomba.

A gombák királya a Vargánya.

Tegnap erdei gombás pörköltet készítettem. S eszembe jutottak ifjú korom nyarai, mikor még a szüleimmel erdőt-mezőt járva gombákat szedtünk.
Ez az Én igazi örökségem ! A természet szeretete és a hozzátartozó tudás. Szüleim megismertettek a vadon élő állatokkal és az erdők csodálatos növényeivel. Hajnali 4-5 órakor keltünk, s amint pirkadni kezdet az ég alja gyalogosan bevettük magunkat a Göcseji erdők mély sűrűségébe. A jó levegő, a madár dal, a gomba megtalálásának öröme feledtette a korai felkelést.
A mai híradások nagyobb hangsúlyt fektetnek a kullancs csípés veszélyeire, mint a természetjárás örömeire. Sok ismerősöm ezért fél és nem meri az erdőt megközelíteni sem. Mennyi szép és jó élményről maradnak le.
Nagyon fontosnak érzem, hogy az ember a szüleitől és a környezetéből milyen útravalót kapott. Én a mai napig élvezem a gomba szedést és mennyivel másabb ízű az az étel, amit a saját szedésű gombából készít az ember.

Egy gombás étel receptje,(saját recept):

Erdei gombás, zöldbabos palacsinta.
Hozzávalók:
 Palacsinta tészta: 30dkg. liszt,1 db tojás,2 dl hideg víz, kb. 2 dl szénsavas víz, csipet só, 1 evő kanál étolaj.
Töltelék: 50 dkg. zöld színű zöldbab, 25 dkg szeletelt erdei gomba, 1 nagy fej vöröshagyma szeletelve, 2 dl tejföl, 1-1 kávés kanál bors, só,pirospaprika, majoránna,piros arany paprika .
Elkészítés:
Palacsinta készítése, ahogy Édesanyámtól tanultam, Göcsej módra.
Tojást kevés vízzel elkeverjük, majd folyamatosan,keverés mellet hozzáadjuk a lisztet, a vizet, szénsavas vizet, sót, és az étolajat. 8 db vastagabb palacsintát sütünk ki.
Töltelék, a zöldbabból,gombából és a szeletelt hagymából pörköltet készítünk kicsit bővebb lével.Majd a levétől lecsepegtetett zöldbabos,gombás egyveleggel megtöltjük a palacsintákat. Feltekerve tepsibe lerakjuk. a pörkölt levét elkeverjük a tejföllel és a palacsintákra öntjük.Közepes meleg sütőben ropogósra sütjük, kb. 25 perc.
Melegen és hidegen is kitűnő egytál étel.

3 megjegyzés:

  1. Szép "teríték", jó recept!

    VálaszTörlés
  2. Jobb félni, mint megijedni. Ez idáig rendben is van. A kullancsokra fel lehet készülni, erdőjárás után az esetleges támadókat sürgősen el lehet távolítani, minden szövődmény nélkül. Valóban túlzóan nagy rettegést oltottak bele az emberekbe. Pedig de szép is az erdő! Én sokat túrázom, mégis élek! Sőt!

    VálaszTörlés
  3. MJ. és Joe bácsi, köszi,.... így virtuálisan megkínállak titeket.Sajna
    nem csak a kullancsok miatt van túlzott aggódás.Elnézem az utcánkban élő kisgyermekes anyukákat,még a babakocsiban fekvő babát is teljesen letakarják"fátyollal", nehogy a napfény, vagy levegő érje.
    Pedig falun, természetes közegben élnek.

    VálaszTörlés