Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. március 21., hétfő

Illatos ibolya, mint gyógynövény....


M Blogjában ( Az élet szép, és még szebb ) e-hét indításaként szép fotókat láttam kedvelt virágunkról, az Ibolyáról.

Eszembe juttatta, hogy itt az idő, hogy elővegyem a gyógynövények gyűjtési naptáramat. Ez a szép kis virágos növény nemcsak színével, és illatával hódít, hanem nagyon jó gyógyhatásaival is.
Bár még tömeges megjelenésére várni kell, napról napra közeleg a tavaszias idő, a napok is egyre hosszabbak és melegszik a talaj is. Egyre többet kimerészkedünk a természetbe. Szedjünk tavaszi ibolyát nem csak a vázánkba, hanem teakészítésre vagy leszárítva betegségek kezelésére!!!

Éled a természet!


Általánosan ismert a virág hosszú szívalakú levelei és viola színű, ritkán fehér virága. Gyűjthető levelei, virágja, illetve az egész földfeletti növény.

Gyógyhatásai:
A növényből készült tea ( 6-8 gr 1 l vízre) mézel főzve igen jó hatással van hűlésből származó hörgő és torokgyulladásnál, köhögésnél, légzési nehézségnél.
A friss elzúzott levél migrént, fejfájást mulasztja, a fájdalmat csökkenti, ha azt a homlokra felkötjük.
Ibolya tinktúra külsőleg bedörzsölésre kitűnően beválik reumánál, daganatnál, izomgörcsöknél. Azonkívül torok és mandulagyulladásnál is.

Ibolyatinktúra készítése:
Áztassunk 250 gr alkoholban 10 gr ibolyafüvet, 10 gr kakukfüvet, néhány napi állás után szűrjük le. Betegségek esetében 10-20 cseppet 1 kockacukorral beveszünk .A tinktúrához 5 gr babérolajat keverve a kívánt bedörzsölő szert kapjuk.
Ibolyaszirup készítés:
100 gr vízzel leforrázunk 50 gr ibolyavirágot egy napi állás után leszűrjük majd a szüredéket gyengén felmelegítjük és 150 gr cukrot feloldunk. Ez a szirup (1 evőkanálnyi) használható fejfájás és lázas állapot csökkentésére.
Tea ideges izgalmak, álmatlanságra:
10-10gr Levendula, mézfű, szagos müge, ibolya, 30 gr macskagyökér.1 evőkanál teakeveréket t számolunk 2 ½ dl vízre. Kortyonként hidegen kell fogyasztani.

Az én mottó az, hogy a gyógyhatású növények nem csodaszerek, csak nélkülözhetetlenek a testi-lelki bajaink ápolásánál.

Előbb a gyógynövényeket és csak aztán ezeket.

2 megjegyzés:

  1. Érdekes cikk az ibolyáról. Hallottam már gyógyhatását, de konkrétumot eleddig nem. Gyönyörű az "Éled a természet!" Te fotóztad?

    VálaszTörlés
  2. Én is csak néhány éve ismerem és szedem az ibolyát gyógynövényként,a migrénes fejfájásomra kikevert teafű egyik eleme.
    A fotóért , a dicséret a sógoromat Janit illeti, a közeli Zél pusztán lévő tavaknál készült.

    VálaszTörlés