Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. március 18., péntek

Maxi kutya étrendje......


Maxi kutya terpesz állásban
Bő két hete észrevettem, hogy Maxi kutyám egyre többet, egyre mélyebben alszik. Felmerült bennem, vajon ez már az öregedés jele nála? 

Kilencedik évét tölti be májusban Maxi kutya, ez emberi években számolva bizony már 66 év.(évente 7 évvel, az első év 10 évvel számolva) Nagy testű keverék kutyánál a szakirodalom kb. 10 évet mond az élettartamra. Összeszorul a szívem, ha erre gondolok! De látva milyen jól és bőségesen táplálkozik, reménykedem a hosszabb életében. 

Reggel a friss víz mellé mindig kap vitaminozott tápokat és a kedvencét a háztartási kekszet egy marékkal. Mivel szereti a gyümölcsöt, alkalmanként kap egy-egy almát. Nyáron és ősszel kiszolgálja magát a gyümölcsfáink alacsony ágairól, a málna és szederbokrokról rendszeresen betakarítja a termést. Már egészen jól megtanulta kiszagolni az érettebb darabokat. Fő étkezés nála este van, én mindig főzök neki, soha nem kapott nyers ételt. Általában leveses, húsos tésztákat kap, alkalmanként rizzsel vagy búzadarával. Mindez enyhén megfűszerezve, egy Maggi leves kockával, sóval, köménymaggal, majoránnával . 
Ma mi a menü?

Mindent megeszik nem válogat. A rágás mint minden kutyának Maxinak is lételeme, ezért én szoktam neki marhalábszár vagy sertés lapocka csontot venni. Sokszor a karomnál is vastagabb, nehezen eldarabolható csontot is néhány perc alatt szétropogtatja. Micsoda állkapocs és fogazat!!! Irigylem tőle és még mindig szép fehérek a fogai!!!(Idővel elkoptak, de a rágásán nem látszik meg.)Még jó, hogy szelíd és nagyon játékos természetű és a szeretetünket hálás dörgölődzéssel fogadja, és nem kapkod a kezünk után. 

Maxi kutya Heti menüje:

H. – Kacsanyak csőtésztával
K. – Disznómáj resztelten (hagyma nélkül), rizzsel és sárgarépával
Sz. – Csontos húsleves bő lével, levescsonttal, pirított kenyérkockával
Cs. – Előző napi leves besűrítve búzadarával
P. – Tejfölös kifőtt tészta, töpörtyűvel
SZ. – Virslis főtt rizs
V. – Húsos karajcsont enyhén megsütve olajban, kagyló tésztával

Kellene egy „csak víz és más semmi” napot tartani!No nem csak a kutyáknál, hanem nálam is , de ezt sose tudom betartani!!!

Hát ez finom volt.
És még egy fotó a kutyatálról a virslis főtt rizses menüvel.


6 megjegyzés:

 1. Azt az egy nap tisztító böjtöt mi sem tartjuk be.

  VálaszTörlés
 2. Maxinak kutya baja!
  Nagyon aranyos és látszik rajta a gondoskodás!
  Hát bizony a menüt sok éhes ember is megirígyelné.
  Legyetek nagyon sokáig boldogok!
  A mi kutyánk Bengó (németjuhász) 17 évig élt velünk. Maxinak is legalább ennyi szép évet kívánok!

  VálaszTörlés
 3. Mj!Ejnye, bejnye !Az a jó szívünk.....

  VálaszTörlés
 4. Terike! Legyen igazad és Maxi kutya soká éljen!
  A kutya tálat látva, már sok kedves ismerőseink és barátaink mondták, hogy szívesen lennének nálunk kutyák.A bejegyzést kiegészítem egy kutyatálas fotóval.

  VálaszTörlés
 5. Micsoda menü! Estére kerül be Maxi a kennelbe? Mert látom, hogy nincs ő elzárva!
  Éljen sokáig és szeretgessétek egymást hosszú ideig:)

  VálaszTörlés
 6. Általában igen, este bezárjuk a kennelbe Maxit és a Frida kutyát a szomszédok miatt( kicsi gyerekek vannak). Mert "igazi éjjeli bátorok", és veszettül ugatnak ha másik élőlényt látnak a közelükben. A kennel a kert végében van kicsit távolabb a házaktól.

  VálaszTörlés