Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. július 14., csütörtök

Tudjuk értékelni a vizet!


Nyár van és nagy meleg, a hőmérő közel 40 fokot mutat, ez már embernek, állatnak is sok. Hőségriadó van!
Médiában gyakran hangoztatják a több folyadékfogyasztását, ami bizony létfontosságú.
A mi Megyeszékhelyünkön is a város legforgalmasabb részein , a Zalavíz Zrt. lajtos kocsijából ivóvizet osztottak a járókelőknek. A friss víznek a betontereken nagy sikere volt.

Zalai hírlap fotója.

Zalavíz Zrt szakembere arra biztat mindenkit, hogy bátran igyon csapvizet. Egyrészt, mert mint mondta, az ásványi anyag tartalma olyan, mint egy középkategóriás ásványvízé, ugyanakkor  olcsóbb. Elmondta, hogy a hőségnapokon folyamatosan emelkedett a fogyasztás, míg a megyeszékhely tavalyi napi ivóvíz átlagfogyasztása 10 ezer 200 köbméter volt, az idei hőségcsúcs már 13 ezer köbméterre emelkedett.



-     -  A víz (H2O) az egyik legfontosabb anyag a Földön. Az élethez is nélkülözhetetlen. A Föld édesvízkészletének 90%-a a hó- és jégtakarókban van. a rendelkezésre álló, felhasználható készletek mennyisége egyre kevesebb . A fogyasztásra alkalmas készletek tehát erősen korlátozottak, ezzel szemben a fogyasztási igények fokozatos növekedése tapasztalható. Ha tehát azt szeretnénk, hogy a csapjainkból mindig folyjék tiszta víz, akkor nagyon takarékosan kell gazdálkodnunk a természetben lévő édesvízkészletekkel. Az édesvíz és a belőle származó tiszta, egészséges ivóvíz olyan kincs, amit a világon nem mindenki birtokolhat. Akinek bőven van belőle, az észre sem veszi a fontosságát, akinek nincs, az szenved a hiányától. Mi természetesnek vesszük, hogy ha kinyitunk egy csapot, akkor rögtön ihatunk, vagy megmoshatjuk a kezünket. Akkor vesszük észre, hogy mennyire fontos ez, amikor nem jutunk vízhez. A lakosság, az ipar és a mezőgazdaság számára szükséges, megfelelő minőségű készletek biztosítása egyre nehezebb feladat. A rendelkezésre álló vízkészletek minősége folyamatosan romlik világszerte (ipari-kommunális vízszennyezés, nagyüzemi mezőgazdaság). 

A 21. században világméretű vízetikára lesz szükség, mert ha időben nem lépünk, kevés lesz a fogyasztásra alkalmas ivóvíz, és ez gazdasági, társadalmi feszültségekhez vezethet. És mivel egy lételemről van szó, ölni fog érte, akinek nem jut! Ez a természet szava.
Forrás anyag: /www.eloduna.hu/ 



Az ivóvizünk tehát a természetből, a természetes vizekből, a talaj alatti vizekből ered. Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a környezet tisztaságára. A környezetünk az ivóvizünket tálalja elénk, és nem mindegy, hogy mennyit ad belőle, és milyen minőségben!!!

3 megjegyzés:

  1. Mennyire igaz gondolatokat adtál közre...mi pedig 'gyarló' emberek csak pazarlunk kocsit mosunk, locsolunk, ész nélkül mosunk...az elmaradottabb országokban pedig palackokban mérik a 'drága kincset' persze ha meg tudod fizetni...sajnos előbb-utóbb minket sem kerül el...de mi ezt, sokan nem hisszük el...így hát pazaroljuk az éltető vizet...

    VálaszTörlés
  2. Martha! köszi!Mindenki panaszkodik , milyen nehéz megélni és akkor mennyi mindent elpocsékolunk.A szüleink még megbecsülték amit megszereztek.Nagyon gyors változások vannak a szokásokban ,kapcsolatokban, ..... az élet minden területén.Jó irányú?Majd a jövő eldönti!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ella! Köszönöm a blogomhoz a sok-sok megjegyzést, éppen csak átfutottam, indulok, utazok el apámhoz. Rövid-hosszú volt a keresés? Nem tudom, az eredmény a lényeg, s remélem sokáig tudunk majd örülni a háznak.

    VálaszTörlés