Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. november 7., hétfő

Itt volt és elment......


Itt volt és elment, de nem nyom nélkül, mert élete, munkássága az embereket szolgálta. Elhunyt Vissy Károly meteorológus. 

Meteorológus diplomáját 1957-ben szerezte, én akkor születtem és csodálkoztam rá a világra. Gyerekkori álmaim közé tartozott, hogy de jó lenne csillagász vagy meteorológus lenni. Az életem másképp alakult, hisz annyi minden érdekelt és nehéz volt a választás. Azért gyakran néztem az időjárás jelentéseket, különösen Vissy Károly élvezetes, lendületes jelentéseit, magyarázatait szerettem. 
Vissy Károly gyakorta időzött Zalaszántói birtokán jó véleménnyel volt a szülőföldemről, egy riportban említette, hogy Zala akkor is jó hely, ha átlagban az egyik legcsapadékosabb megye az országban.
A szomszédjai, vagy sokkal inkább már barátai mindig megkérdezték tőle milyen idő várható. - Ez a kérdés soha nem maradt el. 

Egyszer a közelgő télre és a fehér karácsonyi ünnepekre utalt a kérdés.
 Ő ezt a történetet mesélte el:

„Újságíró vetette fel egyszer, hogy enyhe volt a tél, bezzeg az ő gyermekkorában mindig fehér volt a karácsony, nagy hóban mentek az éjféli misére. Annyira felbosszantott, hogy megnéztem, 1882 és 1982 között hányszor volt hó karácsonykor. Lehet találgatni! 30-40? Ugyan, száz esztendő alatt összesen kilencszer! Szóval, az ember - legyen az pozitív, vagy negatív - csak az élményeket jegyzi meg, majd hajlamos az általánosításra. Ötven éve vagyok a pályán, s én is nap mint nap hallom,, hogy bezzeg az én időmben! Meg, hogy nincs tavasz és ősz . Dehogy nincs, csak amikor - mint mondjuk tavalyelőtt - átlagosan alakul az időjárás, senkinek nem tűnik fel.”

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm a szép emlékezést!
    Édesapám nagyon szerette Zalát.

    Balázs

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a kedves, múltat és az elhivatott szakembert idéző sorokat. Mi Zalaszántón voltunk OTTHON! Befogadott minket a falu, mi pedig szívünkbe zártuk a lakóit. Nagyon szerettük/szeretem a zalai falvakat, a zalai embereket, a zalai tájakat.Sajnos ez a betegség (vérző szívvel), Zalaszántótól való megválást is magával hozta, hiszen férjemnek már nem volt ereje a sok munkához és már én sem győztem a sok munkát. De a legszebb 20 évünk kapcsolódik Zalához. Köszönjük.

    Vissy Takács Mara

    VálaszTörlés
  3. Jó érzés, hogy szép emlékek, kellemes élmények maradtak a Zalai vidékről.
    Valamikor még a szüleim idejében, csak sötét Zalaként emlegették e megyét.
    Fájdalmukban osztozkodva kívánok önöknek sok melegséget adó napokat,órákat, perceket.

    VálaszTörlés
  4. Most olvasom MOLDOVA GYÖRGY:Az Őrség panasza!...meg imádom Fekete István könyveit is!.
    én is nagyon sajnáltam a meteorológus urat....nyugodjék békében!.

    VálaszTörlés