Kedves ismerősünk meglepett egy nagy tálnyi
medvehagymával. A medvehagyma hírét már hallottam, de én még nem szedtem és nem
használtam fel ezt a növényt. Most itt a lehetőség pótolni a mulasztásomat,
hiszen a tavasz első hírnöke a medvehagyma fűszer és gyógynövény is.
Pár levelet elcsócsálva, meglepődve tapasztaltam
erőteljes csípős fokhagyma izét. Interneten böngészve nagyon sok érdekességet
találtam a gyógyhatásáról.
-
A medvehagyma
évelő növény. Leginkább a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát. Erősen
fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére
elszáradnak. Április-májusban virágzik.
Leveleit tavasszal, még a
virágzás előtt kell szedni, és frissen felhasználni, mert szárítva gyógyhatása
gyengül. Hagymáját a fokhagymával azonos módon használjuk.
A
medvehagyma gyógyhatása hasonlít a fokhagymához, de annál erőteljesebb. A
medvehagyma jól használható a szervezet felfrissítésére, a tavaszi - őszi
méregtelenítésre.
Kedvezően
hat az emésztőrendszerre, a gyomor- és bélműködés javulása jobb közérzetet
eredményez. Gátolja a gyulladásokat és csökkenti a koleszterinszintet.
Vízhajtó
hatású, így hatásos érelmeszesedés és magas
vérnyomás ellen és védi a szívet. Bőr rendellenességeket gyógyító hatása is
van.
A medvehagyma enyhe vérlemezke- (trombocita-)
összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel
együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza!
A legegyszerűbbnek a fagyasztás tűnik.
A medvehagymát megmossuk és jó lecsepegetjük. Fontos, hogy ne tartalmazzon sok vizet, mert fagyasztva egy tömbbe állhat így össze. A medvehagymákat lecsepegtetés után csíkokra vágjuk, és bezacskózzuk. A zacskókat jól gumizzuk össze, vagy zárjuk le, mivel elég intenzíven jön a szaga a hűtőben így felszeletelve.
A másik egyszerűbb módszer a fűszerolaj készítés.
10-20db medvehagymalevélt megmosunk, alaposan megszárítjuk egy kendővel és csíkokra vágjuk. Töltsünk meg egy nagy befőttesüveget a levelekkel. Öntsük rá az étolajat vagy extraszűz olívaolajat, ügyelve arra, hogy a leveleket teljesen befedje az olaj. Négy hétig tartsuk hűvős, száraz helyen, majd szűrjük le és töltsük díszes üvegbe.
Tehetünk el télire üvegben is.
Jó bőven megsózzuk, a sóval összeforgatjuk. Ezt követően tisztára mosott üvegekbe nyomkodjuk. Miután jól lenyomkodtuk, tegyünk olajat a tetejére (sima napraforgó olaj vagy olívaolaj), hogy megakadályozzuk a megpenészesedést. Hűvös árnyékos helyen tároljuk. Elvileg egész évben eláll. Felhasználásnál, ha sok a só, vagy olaj rajta, lemoshatjuk.
Végül egy érdekes megoldás a medvehagymás bor. Fokhagyma ízű bor??? Hát nem tudom??? Nálam lehet , hogy nem igazán nyerő???
Írok egy tippet neked a fagyasztáshoz. Nekünk bevált. Nem vágom csíkokra, hanem szépen egymásra szedem a leveleket. A szükséges mennyiségben egy nagy csokorba. Ez így ugyebár nagy helyet vesz el. Ezért aztán folpackra fektetem, azzal összehúzom szorosan és még meg is sodrom. Hasonlóképp mint a szivart. Hihetetlen sok levelet lehet összeszorítani így hihetetlenül kis rúdba. Ezeket a rudakat még egy zacskóba is bepakolom és így amellett hogy csekély helyet vesz el a fagyasztóból, már az illata sem jön ki. :)
VálaszTörlésKöszi a tippet, jól hangzik.
VálaszTörlés