Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2012. április 13., péntek

Ismerkedésem a medvehagymával…..


Kedves ismerősünk meglepett egy nagy tálnyi medvehagymával. A medvehagyma hírét már hallottam, de én még nem szedtem és nem használtam fel ezt a növényt. Most itt a lehetőség pótolni a mulasztásomat, hiszen a tavasz első hírnöke a medvehagyma fűszer és gyógynövény is.
Pár levelet elcsócsálva, meglepődve tapasztaltam erőteljes csípős fokhagyma izét. Interneten böngészve nagyon sok érdekességet találtam a gyógyhatásáról.

-      A medvehagyma évelő növény. Leginkább a nedves, árnyas erdőkben érzi jól  magát. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.
Leveleit tavasszal, még a virágzás előtt kell szedni, és frissen felhasználni, mert szárítva gyógyhatása gyengül. Hagymáját a fokhagymával azonos módon használjuk.
A medvehagyma gyógyhatása hasonlít a fokhagymához, de annál erőteljesebb. A medvehagyma  jól használható a szervezet felfrissítésére, a tavaszi - őszi méregtelenítésre.
Kedvezően hat az emésztőrendszerre, a gyomor- és bélműködés javulása jobb közérzetet eredményez. Gátolja a gyulladásokat és csökkenti a koleszterinszintet.
Vízhajtó hatású, így hatásos érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen és védi a szívet. Bőr rendellenességeket gyógyító hatása is van.
A medvehagyma enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza!

Nagyobb mennyiséget kaptam és most már szeretnék szedni is, mindenképp foglalkoztat a tartósítás gondolata.


A legegyszerűbbnek a fagyasztás tűnik.

A medvehagymát megmossuk és jó lecsepegetjük. Fontos, hogy ne tartalmazzon sok vizet, mert fagyasztva egy tömbbe állhat így össze. A medvehagymákat lecsepegtetés után csíkokra vágjuk, és bezacskózzuk. A zacskókat jól gumizzuk össze, vagy zárjuk le, mivel elég intenzíven jön a szaga a hűtőben így felszeletelve.


A másik egyszerűbb módszer a fűszerolaj készítés.

10-20db medvehagymalevélt megmosunk, alaposan megszárítjuk egy kendővel és csíkokra vágjuk. Töltsünk meg egy nagy befőttesüveget a levelekkel. Öntsük rá az étolajat vagy extraszűz olívaolajat, ügyelve arra, hogy a leveleket teljesen befedje az olaj. Négy hétig tartsuk hűvős, száraz helyen, majd szűrjük le és töltsük díszes üvegbe.


Tehetünk el télire üvegben is.

Jó bőven megsózzuk, a sóval összeforgatjuk.  Ezt követően tisztára mosott üvegekbe nyomkodjuk. Miután jól lenyomkodtuk, tegyünk olajat a tetejére (sima napraforgó olaj vagy olívaolaj), hogy megakadályozzuk a megpenészesedést. Hűvös árnyékos helyen tároljuk. Elvileg egész évben eláll. Felhasználásnál, ha sok a só, vagy olaj rajta, lemoshatjuk.


Végül egy érdekes megoldás a medvehagymás bor. Fokhagyma ízű bor??? Hát nem tudom??? Nálam lehet , hogy nem igazán nyerő???

2 megjegyzés:

  1. Írok egy tippet neked a fagyasztáshoz. Nekünk bevált. Nem vágom csíkokra, hanem szépen egymásra szedem a leveleket. A szükséges mennyiségben egy nagy csokorba. Ez így ugyebár nagy helyet vesz el. Ezért aztán folpackra fektetem, azzal összehúzom szorosan és még meg is sodrom. Hasonlóképp mint a szivart. Hihetetlen sok levelet lehet összeszorítani így hihetetlenül kis rúdba. Ezeket a rudakat még egy zacskóba is bepakolom és így amellett hogy csekély helyet vesz el a fagyasztóból, már az illata sem jön ki. :)

    VálaszTörlés