Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2012. május 17., csütörtök

Hiányoznak……üres a madárfészek.


Minden évnek tavaszán izgatottan várjuk, hogy újra lesz e lakója a fészeknek. 

A házunk bejárata fölé az eső ellen kis tetőt építettünk. Ezt szemelte ki egy rozsdafarkú madár pár úgy 5-6 éve és fészket rakott a belső védett sarkába. Nagyon örültünk e kiválasztásnak, így közelről megfigyelhettük a költés és fióka nevelés pillanatait. Különös e madár pár bátorsága, hiszen állandó mozgás van a bejáratnál, hol mi, hol a két kiskutyánk jön-megy. Talán a természet közelsége teszi, hogy ezek az élőlények bátran behúzódnak a falu házai közé.


Már tíz éve élek falun, de még mindig rácsodálkozom a természet alkotta tájra és a benne élő állatvilágra. Ez a vidék csendes, nyugodt hely a fő közlekedési utak messzebb elkerülik, nincs ipartelep. Dombok hátán erdők, akácosok és szőlőhegyek húzódnak meg, természetes élőhelyet biztosítva az állatoknak. Így ablakomból kinézve gyakran látom az őzcsapat vonulását, vadnyulak ugrálását, az öreg róka óvatos settenkedését. Hajnalban már hallom a madarak csicsergését, látni itt széncinegét, feketerigót, fecskéket, szarkát, rozsdafarkú madarat.


Idén áprilisban is megjelent a rozsdafarkú madárcsapat. Két madár is többször berepült a háztetőnk alá, fészek helyét keresve. Először elöl a déli oldalon, majd a hátsó teraszunk teteje alá repkedtek be.

Valamilyen okból kifolyólag egy hét után eltűntek és üres maradt a fészek. Előző években többször volt, hogy kétszer is foglalt volt a fészek, két generáció is nevelkedett egyéven belül. Tavaly több bejegyzésben is írhattam erről az élményről.


Ezen az állandóan viharos szeles tavaszon csak remélni tudom, hogy végül találtak biztonságos helyet a költéshez, és most is szép számban gyarapodnak ezek a kis madarak.

Hiányoznak, gyakran feltekintek az üres fészekre……..


3 megjegyzés:

  1. Talán a második generáció oda talál és megint lakott lesz.

    VálaszTörlés
  2. Nekem is hiányoznának. Többször figyeltem meg a kertben madarakat, de a szomszéd cicaasszony sajnos nagy madarász (lásd tarkaharkály), s mindig arra gondolok tán jobb , ha nem szoktatjuk oda őket. Vagy inkább a fa törzsét kellene körbedrótoznunk. Nálunk nyitott a padlás, onnan sajnos minden fészek elérhető lenne.

    VálaszTörlés
  3. Hátha megtalálja még egy pár, van még idő a tavaszból s a nyárlőből, elég az idő fiókák nevelésére.
    Tavalyelőtt a Bükkben volt szerencsém rigófészket látni, s benne volt a fészekalja is. Egészen alacsonyan volt a bokrok között, a csipogásra figyeltem fel. Szinte nagyobb volt a csőrük, mint a fejük.

    VálaszTörlés