Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2014. február 4., kedd

Hová lettek ??



Idei télen nagyon kevés madarat láttunk a településünk belterületén, a madáretetők körül még egyet se.
Nem tudjuk, nem értjük mi lehet ennek az oka.
Decemberi-januári enyhe időjárásban még érthető volt.
Azért van, mert még nincs hideg, nem fedi hó a földeket, így a madarak természetes élőhelyükön megfelelő mennyiségű táplálékhoz jutottak.





Ám az elmúlt héten a vastagabb hótakaró és a csípős hideg miatt is vártam, hogy megjelennek, hiszen most már nehezebb a madaraknak élelmet találni.
De nem így lett, csak arra tudok gondolni, hogy délebbi területeken töltik a telet.
Remélem, az idei tavasz melegebb napokat hoz, mint tavaly. És költésre már megjönnek a cinegék, rozsdafarkú madárkák.

4 megjegyzés:

  1. Felénk sincsenek madárkák.:(

    VálaszTörlés
  2. Késett a tél, van ennivalójuk. Eddig dúskáltak, de még most a hó ellenére is van az erdőn bogyó. Ha maradna a nagy hideg, behúzódnak. A jelek szerint nem marad.

    VálaszTörlés
  3. Felénk is jártamban-keltemben az erdőn mindenütt elegendő bogyó található, az idő kellemes hűvös, plussz fokok vannak még éjjel is. A mi balkonunkra sem jönnek csipegetni :-(

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Nálunk viszont ismét csapatostól kajálnak. A meggyvágó is visszatért, akivel tavaly találkoztunk először és a rigók is. Furcsa arról olvasni, főleg egy zalai helységben élő blogjában, hogy nincsenek madarak. Hiszen amióta az eszemet tudom, itt Zalában mindenfelé ezrével röpködnek. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elmúlt közel 10 évben tényleg tizedére csökkent a számuk. Ennek oka pedig az állattartás visszaszorulása, megszűnése a falvakban, tanyákon. 7 éve lakunk a házunkban és az első években egyáltalán nem voltak fecskék a faluban nyaranta. 2-3 éve azonban néhány fiatal újra tehenek, kecskék tartásába kezdett, sőt egyikük sertés telepet is kialakított, és ez azt eredményezte, hogy a fecskék újra megjelentek, s nyáron újra csapatostól ücsörögnek a villany és telefonvezetékeken szerte a faluban, és újra segítenek megjósolni a csapadékot.
    Egyébként én narancshéjat tettem az etető tetejére és a sarkaira. Így feltűnőbb, s talán messzebbről is észreveszik a madárkák, hogy van ott valami. Elég, ha csak egy megjelenik, aztán hamar híre megy a finom falatoknak madárkaberkekben. :D

    VálaszTörlés