Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. március 7., hétfő

Barlahidai búzaprósza történetem....

Krumpliprósza

Ha Göcsej vidékről esik szó, mindig előkerül a prósza, mint jellegzetes egytál ételünk. Én is gyakran sütök, hiszen könnyen elkészíthető tartalmas étel, na és hidegen is fogyasztható. Sok honlapon ,blogokban, és receptajánló sütkérezős oldalakon szerepel a receptje hagyományos és mai formában is.
Régebbi szakácskönyvek receptjei között barangolva, találtam ezt a Búzaprósza receptet.
Barlahidai búzaprósza 30 dkg liszt, 2 tojás, 1 bögre tej, só és diónyi vaj. A tojást a tej egy részével nagyobb pohárban, vagy tálban jól fölverjük, megsózzuk, és a lisztet belekeverjük. Fakanállal simára keverjük, és a megmaradt tejjel sűrű palacsintatésztává dolgozzuk. Zsírozott tepsibe öntjük, tetejét olvasztott vajjal vagy zsírral meglocsoljuk, és forró sütőben megsütjük. Meghinthetjük cukorral, de anélkül is nagyon jó. Nagy kockákra vágjuk, és forrón tálaljuk.

Azért oly kedves nekem ez a recept, mert édesanyámat juttatja eszembe, aki gyakran készített ilyen prószát és hozzá mindig elmesélte a Barlahidai emlékeit.
Egy fiatal leányról szólt kinek jó lelkű nagynénje lakott Barlahidán.
Édesanya Nován született és élt ifjú korában és a 4 kilométerre fekvő Barlahidai falu távját, a mezőn át gyalogosan sokszor megtette.
Nagymama nem nézte jó szemmel, mikor a fiúk elkezdtek legyeskedni anyám körül és bálba, táncmulatságokba hívták öt. Mivel a 7 gyerekből legidősebb lévén ráhárult a legtöbb feladat, nem csak a mezőn, de a háztájiban is.
Mikor eljött a mulatság időpontja , nagynéni mindig üzent, hogy anya látogassa meg ,kitalálva valami feladatot neki és ezért Barlahidán kelljen aludnia. Persze a feladat helyett a báli táncmulatságba mehetett el Édesanya.
Hát így falazott unokahúgának a kedves jóságos nagynéni.

További régi receptek találhatók a Bartotell.blogspot.com blogban.
Tepsis krumpliprósza

4 megjegyzés:

  1. Szeretem a prószát, nagyanyám sokszor készített. Egyszerű is volt, olcsó is és nem mellesleg finom és laktató.
    Nagyon kedves kis történet.

    VálaszTörlés
  2. Felhőtlenül boldog nőnapot kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Mj! Ragyogóan süt a nap, kívánságod ide ért!Köszi!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Baratella! Köszönöm, hogy szavaztál az Online Vacsoracsatában! Örömmel látom, hogy egy megyéből vagyunk és nem is lakunk olyan messze egymástól, ráadásul Te is "kutyás" vagy! Szívesen látlak máskor is a blogomon és ha van kedved nevezz Te is a játék 2. fordulójában! Regisztráltam hozzád és én is nagyon örülnék Neked...:)))) Szép napot! Várlak szeretettel!
    Üdv,
    Kutya és Konyha

    VálaszTörlés