Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. március 19., szombat

Életkerék kenyér....



Otvenentul.hu internetes helyen „Kalács” blogjában olvastam először az Életkerék kenyér készítéséről. Klassz fotó illusztrálta az elkészült kenyeret, mindjárt kedvet is kaptam a megsütésére. Rám jellemzően, hogy soha nem követem 100%-ban a kiválasztott receptet, vagy másik hasonló recepttel, illetve saját kútfőből merített ötlettel szoktam bevariálni. Na és a mennyiségek méricskélése is olyan találom félére szoktam venni, vagy összejön, vagy nem alapon. Most a „Kalács” által leírt kenyér receptet kicsit módosítottam a Terike (szanter.blogspot.com) zsúrkenyér receptjével. Először is a liszt mennyiséget 1kg és 20 dkg-ról 70 dkg- ra csökkentettem. Terikénél látható ebből a mennyiségből is milyen szép formás kenyeret lehet sütni. Másodszor elhagytam a krumplipelyhet, helyette több olajt és plusz vajat tettem és az élesztő mennyiségét is csökkentettem. A két receptből ez jött össze.

Nagyon szépen megkelt és megsült a kenyér és igazán mutatósra sikeredett. Az íze sem volt rossz, talán kicsit sótlan lett. Így jár az ember, ha tengeri sót használ.
Jó szívvel ajánlom a módosított receptet minden sütni szerető kedves embertársamnak.

Hozzávalók:
50 dkg BL55 liszt
20 dkg BL80 liszt
4 dl tej
1 dl víz
2 dkg vaj
3 kanál olaj
4 kávés kanál só
1 kávés kanál cukor
3 dkg élesztő
A tetejére 1 tojás és magvak ízlés szerint.(napraforgómag, mák, dió, tökmag, szezámmag)

Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A 2 féle lisztet egy nagy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztőt és a tejjel összegyúrjuk. Ha nem áll össze, apránként langyos vizet öntünk hozzá. Amikor a tészta már teljesen sima hozzá tesszük az olajt és a vajat, jól összegyúrjuk. Letakarva 2 x fél órát kelesztjük, közben egyszer átgyúrjuk. Ezután a tésztát 18 darabra osztjuk, a darabokat gömbbé formáljuk. A tésztagömböket virágalakban sütőpapírral bélelt tepsibe körberakjuk. Megkenjük a felvert tojással és a magokat rászórjuk a kenyérre. Még fél órát hagyjuk kelni.  Sütés 200 fokos sütőben 25 perc.(Én a ventilátoros sütőben, alsó-felső meleg használatával készítettem.

1 megjegyzés: