Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. április 26., kedd

Húsvéti tojás kereső túra a keszthelyi hegységben.


Kihasználva a Húsvéti ünnepek napjain a kellemes kora nyárias időjárást és azt a tényt, hogy már nem a keresztgyerekeket kell meglátogatni, a szokásostól eltérő programot találtam ki. S ez évben nem sütés –főzéssel és rokonlátogatással ünnepeltünk.(Ami azért kellemes élmény, csak hosszú évek alatt bizony megkopott és fárasztóvá váló ünneplés lett.) Régóta szerettem volna kirándulással, túrázással tölteni az ünnepet. Így vasárnapra Húsvéti tojás kereső túrázást terveztem a keszthelyi hegységben. Az északi Balaton és a környező hegyek remek kiránduló helyekkel csábítanak.
Férjem, párom, 32 éve életem társa Imre is nagy kedvvel készülődött. Autóval elmentünk az ALSÓ GYENESDIÁSON található Nagymező kirándulóhelyre, itt leparkoltunk. 


A túracipőt felvéve nekivágtunk a Kerek-hegy legmagasabb pontján emelkedő háromszintes Festetics György kilátóhoz vezető Kék Háromszög turistajelzésű ösvénynek. Meredek oldalon, de hűs árnyékot adó virágzó fák között jutottunk fel a csúcsra. Kissé kifáradva levegő után kapkodva, bizony észrevettem a télen felszedett kilókat.


A kilátóból a látvány leírhatatlan még így is, hogy a levegő párás volt . A Balaton és a környező hegyek teljes szépségükben tárultak fel.

 


Kilátótoronyból gyönyörű körpanoráma nyílt a Keszthelyi-öböltől a hullámos felszínű kisebb-nagyobb völgyek szabdalta hegyhátakig.


Lefelé a magaslatról egy másik ösvényt választottunk. Kissé izgultam, hogy lecsússzom, mert nemcsak meredek volt, hanem nagyon köves is ez az ösvény. Szerencsére a fák kiálló gyökérzetébe meg lehetett kapaszkodni, és nagyobb baj nélkül leértünk.
Innen a Nagymezőről vezet fel út a Berzsenyi kilátóhoz is. ami még magasabban és szebb kilátással hívogat. 2002-ben újították fel és a környék egyik legjobb kilátóhelye. A kilátóból tiszta időben szinte a fél Dunántúl látszik: a Keszthelyi-öböl, nyugatra a Zalai-dombság, a nagykanizsai és zalaegerszegi adótornyokkal, az észak-nyugatra a távolban magasodó hegyek már az Alpok lábai. A délre hullámzó Somogyi-dombságon túl a Mecsekig is el lehet látni, a Zengőtől a Tubesig jól kivehetők a vonulatok, és a pécsi torony is észrevehető. De úgy döntöttünk a Berzsenyi kilátót majd egy következő alkalommal fedezzük fel.

Elindultunk a betervezett másik kirándulóhely felé a SZIGLIGETI VÁRHOZ. Bár gyakran megfordulunk a Balaton északi partján, ez a rész mindig kimaradt. Húsvét táján tartott Várnyitó rendezvények is vonzottak. Útközben még néhány percre megálltunk a Balatongyöröki Szép-kilátónál, gyönyörködve a Balaton panorámájában.


 
 Amint bekanyarodtunk Szigliget felé leparkoltunk az autóval. Gyalogosan jó nagy meredélyen át értük el a vár bejáratát. A tapolcai medence délnyugati részén, régen a Balaton szigetét képező 230 m magas vulkanikus hegy tetején álltunk, az észak-déli irányú, szabálytalan alaprajzú szigligeti vár maradványai között.
A látványról beszéljenek a fotók.
 
 


 A vár bevétele és meghódítása után, pihenésképpen megnéztük a színpadon zajló ünnepi műsort. Néptáncosok roptak pergő ritmusra, és reneszánsz duda zenét hallgattunk nagy élvezettel.
Lefelé haladva kellőképpen megéhezve a vár aljában lévő csárdában megebédeltünk, olyan késői ebéd gyanánt.
Hazafelé Várvölgyön át kerültük meg a Keszthelyi hegységet, másik oldalán a kőfejtők mellett elhaladva.

Húsvéti tojást kereső túránkról kellemesen elfáradva élményekkel telve érkeztünk haza.
Még várt az előkészület, hogy illően tudjam fogadni a másnapi húsvéthétfői locsolókat.

3 megjegyzés:

 1. Tényleg gyönyörű környék. Több ízben is jártunk már arrafelé, a Szigligeti várban is, de nem lehet megunni. Szép képeket csináltatok.

  VálaszTörlés
 2. MJ! Köszi!
  Mi is a hegyek és a vizek szerelmesei vagyunk.
  Ismered a Boldogasszonyfai horgásztavat? Évekig oda jártunk nyáron, mi nem horgászunk, csak a vízpart az egyszerű horgásztanya hangulata miatt.Meg a közelsége Kaposvár és Pécs városához jó kiindulópontunk volt a kirándulásokhoz.A kis kutyáinkat is kedvelték ott.
  Interneten látom , hogy az elmúlt 10 évben azért változott ez a hely is, nem tudom előnyére e!?

  VálaszTörlés
 3. Jártam arra már régebben több alkalommal is, de én sem horgászni. Nyáron, mikor Melinda is szabadságon van és végre kirándulhatunk, járhatjuk az ország kiszemelt részeit és a várakat, akkor soha nem horgászok. Sok időt venne el. :)

  VálaszTörlés