Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. május 23., hétfő

Famatuzsálem.....

Hirek
Zalában új gyertyánfát regisztráltak, mely méretével mostantól országos csúcstartó a fajtájában. Az öles gyertyán nagyobb, mint az 533 cm-es Somogybabodi, amely eddig a legtekintélyesebb ismertnek számított. Az orokláni erdő mélyén rejtőző átvette a vezetést a maga - 130 cm magasságban mért - 555 centiméteres kerületével.


A fenti hírt olvasva eszembe jutott, hogy saját házam tája is büszkélkedhet egy famatuzsálemmel.
2011. április. 27. szerdai Zalai hírlap napilap cikkéből idéznék……
„ A hazai famatuzsálemek között 82 zalait tartanak nyilván 

Az észak-zalai község, Boncodfölde határában Kávás felé indulva néhány tízméternyire-balra kapaszkodik a dombba, feltehetően méternyi széles gyökereivel. Vélhetően 500 éves. Amúgy szelíd. Szelídgesztenye.
Vadregényes magánterületen, a sűrű bozótot leküzdve közelíthetjük meg a 733 centiméteres kerülettel büszkélkedő faóriást, amelynek legfelső leveleit  úgy 22 méter magasságban lengettei a Zala völgyi szél. 
Állítólag még a lelkünknek is jót tesz, ha egy ilyen nagy fa törzséhez bújunk, a benne áramló energiából nekünk is juttat.
Az adatok szerint 1717-ben a korábbi törökdúlás miatt csak hat család élt a faluban. Ők láthatták fiatalon azt a szelídgesztenyét, ami viszont láthatta az átzúduló törököket.
A magyarországi regisztert dr. Pósfai György szegedi biológus (és prózaíró),   jóvoltából ismerhetjük, aki könyvet is szentelt pár éve a magyar famatuzsálemeknek, s egy internetes honlapot is nyitott számukra. A dendromania.hu oldalon e pillanatban 82 darab zalai öreg fa található, pontos kerülettel, koordinátákkal. Összesen 1200 fa szerepel az adatbázisban,.  Dr. Pósfai György szerint, egy fa  kerületéből óvatosan, de hozzávetőleg meg lehet saccolni a korát.  Ő maga a  6 méternél  nagyobb törzskörméretű fák minél hiánytalanabb összegyűjtésére szegődött. Ilyen fából  nem számítva a nehezen számba vehető nyárfákat és füzeket  valószínűleg nincsen több kétszáznál az országban. Elsősorban a tölgyek, hársak, szelídgesztenyék, platánok, nyárfák, füzek érik el ezt a méretet.
Jó tudni, a törzskörméretet mellmagasságban mérik, precízebb erdőmérnökök 130 cm talajszint feletti magasságnál.  Pósfai György  Bakon nemrég egy kidőlt fa évgyűrűi alapján 240 éves fát regisztrált.  Úgy véli, a mi éghajlati és termőhelyi viszonyaink között a fák kora ritkán haladja meg a 200 évet. Kivételt képezhet néhány tölgy, hárs és szelídgesztenye.
Tán épp a Boncodföldei...

2 megjegyzés:

  1. Csodás! A képek is, a fák is, az írásod is, az infók is. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Ahogy kérted, ott a válasz a "Forrasztófű" kencére. :)

    VálaszTörlés