Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. július 25., hétfő

Felhők….Eső….Szivárvány….


 
2011. 07.22. Boncodfölde


Nem lehet betelni az égbolt csodáival. 
Itt a Zala folyó völgyében, a völgy különleges helyzeténél fogva gyakori látvány a szivárványos égbolt. Különösen a tavaszi és nyári napnyugtakor. A folyó nyugatról-kelet felé folyik. A nyári esők délnyugat-nyugati irányból érik el a völgyet. Az eső felhők után kibukkanó erős napfény bearanyozza a völgyet és a dombok hátán meghúzódó települések házait. S máris kialakul a szivárvány hídja, szinte mindig az égbolt azonos helyén. Sokszor nem is egy, hanem kettős hídban. A látványra nekem mindig Kovács Kati dala ugrik be.

Átmentem a szivárvány alatt


Hallottam egy régi mesét,
el nem feledem.
Ha átmegyek a szivárványon,
boldog lesz életem.

Gyere vélem, jó barátom,
Induljunk hát el!
Vár minket a szivárvány,
megvár, higgyed el!

Refr.
Esik most az eső, ragyog fenn a nap.
Szaladok, hogy átmenjek a szivárvány alatt.

Nem jött vélem egy barát sem,
egyedül ballagok.
Megyek, megyek, s visszanézni
soha többé nem fogok.

Esik most az eső, ragyog fenn a nap
Boldog vagyok, mert átmentem a szivárvány alatt.




"A szivárvány alatt állni" annyit jelent, mint megvalósítani a lehetetlent, meghaladni a racionalitást. A szivárvány alatt rejtőzik jobb lírai énünk, elveszett gyermekkorunk, és itt bújnak meg lelkünk legigazabb titkai." (Gödri 'Nuwanda' Bulcsu)

Érdekes a szivárvány a különböző néphagyományokban, van ahol és kedvező, máshol pedig ellenkezően rossz égi jelnek tekintették.

Elterjedt hiedelem volt, hogy aki átjut a szivárvány alatt, lányból fiúvá, fiúból lánnyá változik. A szivárványt, eget és földet összekötő hídnak is tartották, amelyen angyalok, esetleg tündérek közlekednek; szórványosan ismert hiedelmek szerint a foggal született gyereket a szivárványon át „ragadják” el. Ha szivárványt látunk, szerencsét hoz, ám rámutatni ujjal már szerencsétlenség, szinte világszerte mindenhol az adott ujj vagy a kéz végét jelzi (baleset, betegség okán elvesztik azt az ujjat)
 Világszerte elterjedt hit, hogy ahol a szivárvány a földet éri, kincset lehet találni.
Shetland szigetén azt tartják, ha egy ház felett szivárvány látszik, abban a házban haláleset fog történni. Burmában a szivárványt rosszindulatú szellemnek tartják, akik felszippantják az emberek lelkét. Az északi germánok szerint az arra érdemes holtak lelke az Odin készítette szivárványon át jut el a Földről az istenek honába. A rómaiak szerint Isis színpompás köntöse a szivárvány. Malajziában, ahol a földet éri a szivárvány, ott betegség, járvány üti fel a fejét; ha valaki átsétál a szivárvány alatt, azt halálos láz veri le. Irokézek és berberek hite szerint a szivárvány az esőisten, viharisten menyasszonya. A maják szivárványistennője esőt, termékenységet hozott, s megkönnyítette az asszonyok szülését.

Közismert volt a szivárvány színeiből való analógiás jóslás: az egyes színsávok szélességéből, egymáshoz viszonyított arányából következtettek a mezőgazdaság bekövetkező eseményeire: a széles zöld csík jó búzatermést, a vörös jó bortermést (vagy háborút) jelentett. 


A bibliai leírás szerint az Özönvíz végén megjelenő szivárvány Isten ígérete, hogy nem pusztítja el még egyszer vízözönnel a világot.

6 megjegyzés:

  1. Nahát! Nem is hittem, hogy ennyi minden hiedelem tartozik a szépséges szivárványhoz......Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. annaliz!Én meg azt hittem, hogy csupa jó dolog kötődik a szivárványhoz, s lám nemcsak.....

    VálaszTörlés
  3. Hohó! Micsoda gyönyörű képek és remek írás. Remélem, hogy a nyaralás képeinek rendezése után pár jó felvétellel szolgálhatok én is. :) Bár szivárvánnyal nem.

    VálaszTörlés
  4. Mj!Köszi!
    Hiányoltam a megjegyzéseket,( gondoltam kiestem a kegyeidből) aztán láttam a Blogodnál lévő bejegyzésekhez sem fűztél válaszokat, gondolatokat.Sejtetem, hogy valami pihenésről, lazításról van szó.Várom a beszámolót, felvételeket róla, tudjak egy kicsit irigykedni.

    VálaszTörlés
  5. Már miért estél volna? Ne viccelj! :)
    Nem szoktam nagydobra verni, mikor elindulok valamerre, viszont a blogot működtetem. Előre megírt bejegyzéseket "dob" fel automatikusan. Az első héten -Verőce-Magyarkúton- úgy elvágtuk magunkat a világtól, hogy hiába volt velem laptop, meg mobilnet. Nem volt elérhetőség, csak a Duna parton, vagy a hegy tetején. Az aksi kapacitása meg annyit bírt, hogy épp elég volt az üzenetek gyors átolvasására. A második héten meg hiába volt elérhetőség, a napi túrákról általában a sötétedés vezetett vissza a szállásra. Akkor meg már hagytam. :)
    Perkupa községben szálltunk meg, nem messze van Aggtelektől. Elértünk onnét pár várromig, kolostor romig, no és a barlangokba is.

    VálaszTörlés
  6. Mj! Hát ez egy jó megtervezett kirándulás-nyaralásnak tűnik.Hegyek-folyók,Várak-romok,barlang-kövek,.... menyi élmény!Ez ám az aktív pihenés,

    VálaszTörlés