Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2012. március 22., csütörtök

Víz világnapjára……


„ Az ENSZ 47. Közgyűlése az 1992-es dublini környezetvédelmi világkonferencia javaslatára március 22-ét a víz világnapjává nyilvánította.


A Föld vízkészletének kevesebb, mint három százaléka édesvíz, s ennek is csak tizede vehető közvetlenül igénybe.
Jelenleg a Föld több mint egymilliárd lakója nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez, 2025-ben ez a veszély az emberiség kétharmadát fenyegeti majd, s 1,8 milliárd ember él majd teljes vízszűkében - miközben a fejlett világ pazarlóan bánik az ivóvízkészletekkel.


Évente majdnem négymillió ember hal meg rossz minőségű víztől vagy vízhiány miatt, az UNICEF becslése szerint naponta 4500 gyermekáldozata van a fertőzött víznek. Pedig ma már könnyedén megoldható a mikroorganizmusok és vírusok eltávolítása az ivóvizekből - igaz, nem olcsón. 



Egyes előrejelzések szerint ha a Föld éghajlata a jelenlegihez hasonló ütemben változik, megeshet, hogy néhány évtized múlva egyes térségekben ivóvízért háborúznak majd.”
(   Zalai hírlap -A víz világnapja: konferencia és vetélkedő Zalában- cikkből idézve.)


Vajon így lesz??? Vagy elindul egy újfajta népvándorlás a vízért???
Vagy az emberiség ezt a problémát is megoldja???
Egyre sokasodnak a kérdések a jövőnkkel kapcsolatban, 2025 nem is oly távoli idő!!!


2 megjegyzés:

  1. Bizony nem sok az idő már 2025-ig. Nem is értem ...! Valamikor már írtam, víz nagyhatalom lehetnénk. Tározók helyett viszont gátakat emelünk, hogy a víz minél gyorsabban átrohanjon az országon. Hibát követünk el, nagy hibát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljes mértékben egyetértek veled, ha az arzénes problémát is megoldanánk hazánk a vízen meggazdagodhatna.Nem futballstadionra, meg vízi "pancsolókra" kellene adni a támogatást.....

      Törlés