Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. március 31., csütörtök

A kerti Árvácska….., mint növényi gyógyszer.


Az elmúlt évben vásároltam függeszthető cserepes kerti árvácskát, látva kedves lila-sárga virágocskáit. A házunk bejáratánál lévő kis tető dísze volt egészen késő őszig. Aztán kiültettem az udvar távolabbi részébe hátha lesz még belőle valami.
Most a tél vége felé csodálkozva látom, hogy a ház körüli nagy darabos kavicsok közül bújik ki. Úgy látszik a virág magjai elszóródhattak és mostanra csodálatos virágözönben veszi körül a házat.


Vajon az árvácska gyógynövény e? Kíváncsian elővettem mindentudó könyvemet, mit ír róla.
Gyógynövények gyógyhatásai - írta Varró Aladár Béla gyógyszerész.
A növényi gyógyszerekről olvashatunk ebben a kiadványban. Hazai gyógynövényeinket ismerteti, gyűjtésük módját és felhasználásukat a mindennapi életben, az egészség szolgálatában.


 Árvácska
Szedhető a növény föld feletti része júniustól, augusztusig. 

Bőrbajok kitűnő gyógyszere! Száraz viszkető bőr esetében használatos. Ekcéma jellegű bőrbetegségeknél, melyek különösen az arcon, fülön jelentkeznek, kitűnő hatást lehet elérni tea fogyasztásával. Naponta kétszer reggel, este 1 csésze tea, 5 gr 100 gr vízre számolva.
Érelmeszesedésnél, és ha ízületi reuma kínoz bennünket, borogassuk magunkat árvácskafőzettel. A növény, mint vértisztító és izzasztó-tea van használatban.
Vizeleti zavaroknál is teáját, 15 gr ¼ l vízre használják.

Ekcéma tea keverék:
árvácska 50 gr, ördögharaptafű 50gr, bojtorján gyökér 50gr, diófa levél 50gr. Használata: 1 evőkanállal 200gr vízre,jól kifőzve, leszűrve. ,A szüredéket 6 hétig reggel éhgyomorra kell elfogyasztani.

A szerző véleménye a növényi gyógymódokról, hogy a testnek természetadta gyógyulási törekvését  támogatják és ébren tartják.

Fűben-fában az orvosság!

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm! ezt nem tudtam! Most elmentettem magamnak!

    VálaszTörlés
  2. Tündérlátta!Én sem tudtam, de most fogok leszárítani és kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű azokkal a nagy kavicsokkal.

    VálaszTörlés
  4. Mj!Sajna a lábazatunk vizesedik, fel kell szedtünk a kavicsokat.Szigetelés után visszakerül, csak az árvácskákból mi marad meg???

    VálaszTörlés
  5. Kedves Ella!

    Egy barátom kislánya az intenzíven van gyomorfekéllyel és a szülei égen-földön keresnek ördögharaptafű-teát, de sehol nem kapni.

    Nem árulod az általad gyűjtött füveket? Nem ismersz valakit, aki ilyesmivel foglalkozik?
    Köszi!
    Hajnik Tünde
    tucsok@tucsok.hu

    VálaszTörlés