Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. április 13., szerda

Kultúra a falvakban…..


Már megint hallottam egy véleményt, ami elindította bennem a gondolatok sorát.

„Túl nyugodt a falu, nincs lehetőség a kulturális szórakozásra a barátkozásra se.”

Ezzel a kijelentéssel nem tudok egyetérteni, mert igenis van lehetőség, csak meg kell látni és élni az alkalmakkal.
Azzal kezdve, hogy van, aki csak az autójába beül, és ingázik a háza és a városi munkahelye között. S amint hazaér bezárkózik a saját portájára. Nem sétál a faluban, nem megy fel a hegyi pincékhez, nem ismerkedik, nem vesz részt a rendezvényeken, az összejöveteleken, soha be nem teszi a lábát a Faluházba. Az ilyen emberek helyesen teszik, ha visszaköltöznek a városi ”nyüzsgésbe”. Ezt megértem, de azt már nem, hogy leszólják a falut és az itt élő embereket.


A faluháza nyitott mindenki számára! Van állandó könyvtára, évente gyarapodó könyvekkel felnőtteknek és gyerekeknek. Zenei CD-k, DVD filmek mellett heti és havonta megjelenő újságok minden korosztály számára. Én a Nők Lapját és a Kertész újságot szoktam böngészni, de vannak bulvárlapok és tudományos folyóiratok is. Az otthonokban bár gyakori a számítógép, de nincs mindenkinek. S ahol több gyerek van és gond az egy gép, akkor azoknak a faluházban 6 db számítógépen van lehetőség az internetezésre, nyomtatásra, fénymásolásra ingyen.


Évente 3-4 alkalommal kiállítást is szerveznek, jeles festőművész munkáiból. Volt Fotó kiállítás vagy legutóbb karácsony előtt „Az Angyalok köztünk élnek" kiállítás. Ahol a faluban élők készítettek kreatív, az ünnephez kötődő dolgokat, tárgyakat.


Gyakoriak a műsoros rendezvények, mint a faluházban, mint a közeli általános iskolában.
Mikulásnapi játszóház, adventi műsorok, hangverseny a templomban, hagyományos disznóölés, falunapok, hegyi Bucsuk. Meghívott művészek mellett a gyerekek a tanár nénik és az óvónők is kedves műsort adnak elő. Sok-sok programot lehetne sorolni.


Aztán a vidék adottságaiból adódóan, sok a kistelepülés. Közel, pár kilométerre fekszenek egymástól. Így nemcsak a helyi programokat érdemes figyelni, hanem a szomszédos falvakét is.
Két eseményt kiemelnék az egyik a Teskándi Nevelési és Oktatási Központnak „Csukás napi” rendezvénye. Az intézmény 2008-ban vette fel Csukás István író nevét, a gyerekek szavazták meg a névadást. Minden évben színes kulturális műsorral ünneplik meg az intézményben folyó sikeres munkát. Bemutatva a tehetséges fiatalokat. Én mindig meghatódva nézem a fellépéseiket.
A másik érdekes szórakoztató program, a Hottóra költözött bábművészeknek köszönhető. Ziránó bábszínház az övék. Nemcsak a gyerekeknek, hanem felnőtteknek is adnak elő vidám darabokat. Én egy Igazi olaszos vásári komédiát láttam tőlük.

Ziranó bábszínház plakátja

És még sorolhatnám……..
Én nem unatkozom, remekül érzem magam itt falun. Aki meg begubózik, vagy nagyon igényes az sajnálhatja, mert sok szép élményről lemarad.

4 megjegyzés:

  1. Igazad van, ahol akarják és akik akarják, ott van és nekik van "élet".

    VálaszTörlés
  2. Szerencsére én is azt tapasztalom, hogy egyre több faluban van igény az igényes programokra. Mi Bp környékén élünk és a mi településünkön is számos lehetőség van a kultúrára.

    VálaszTörlés
  3. Köszi Mj! Úgy hiszem élni tudni kell.Párommal mindig mozgalmas életet éltünk,élünk, sokat utaztunk, rendszeres résztvevői vagyunk a nyári fesztiváloknak.Én , mint iker jegyben született elég izgága vagyok.Több közeli ismerősünk gyakran mondogatta, "milyen jó nektek, mennyi helyre mentek".
    Na erre fel 1-2-szer elhívtuk őket vidám nyári fesztiválokra, azt a savanyú pofát látni kellett volna amit vágtak. Nem élvezték a műsort, nem ettek-ittak, nem mertek leülni a fűbe, nem is sorolom! Hát úgy elvették a kedvünket, hogy megfogadtuk többet aztán nem fogjuk hívni őket sehová!

    VálaszTörlés
  4. Üdv. Tündérlátta! Ennek a hírnek örülök, hogy felétek is van lehetőség az igényes programokra és éltek is vele.
    BP. melyik környékén? Néhány éve 7-8 alkalommal is,így tavasszal Tökön a Patkó csárda és panzióban voltunk.Akkor bejártuk a Pilisi erdőket.

    VálaszTörlés