Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. május 16., hétfő

erdőn-mezőn járás.....bodza




Több bejegyzésemben is említettem, hogy én olyan erdőn-mezőn járó, természetet kedvelő emberpalánta vagyok. Mégis ezen a tavaszon kevésbé volt így. Talán az időjárás miatt március, április hava hideg szeles volt, sokáig tartottak a fagyos reggeli napok. Nehezen indult be a természet is. Aztán elmaradtam a kerti munkálatokkal is, későn lehetett elültetni a magokat. A kerti gaz, gyom annál jobban beindult. 



Május lévén megérezve a levegőben szálló akácvirág illatot már nincs kifogás irány a természet. Elővettem a kis gyógynövények gyűjtési naptáramat, melyben első helyen a bodza virág áll.


Az utcánk végébe torkolló hegyi út mindkét oldalán már nyiladozik a bodza. De én nem itt, hanem a dombtetőn túli mező végénél lévő akácos erdő szélén szedem a bodza virágot, ahol a madarak, őzek járnak. Innét nagyon szép kilátás nyílik a falura és a Zala folyó völgyére. S eső után a tiszta levegőben az Alpok nyúlványait is látni.



Szép fehér bodzavirágból most friss fogyasztásra bodzaszörpöt készítek, sok citrommal és mézzel. Ha már erőteljesebben fog virágozni akkor leszárításhoz szedek majd a virágból. S eltéve télre, a szárítottból is ugyan olyan finom szörpöt lehet készíteni, mint most a frissből.


Utamon láttam már a hársfa virágára se kell sokat várni, aztán jön a szamóca szedés nemcsak a gyümölcsét, hanem a levelét is begyűjtöm. Aztán csalán levél, kamilla virága………
De jó is szedni, gyűjtögetni, friss levegőn lenni távol az utaktól, házaktól.
Kényelmes cipőt felvenni és irány ki a szabadba.

10 megjegyzés:

  1. Én a csalánon már túl vagyok. Egy hétig szedtem a friss májusi hajtásokat. Nem is leszek reumás. :) Meg aztán fekete nadálytőből is szedegettem gyökeret is, levelet is, de annak gyökeréből még kell.

    VálaszTörlés
  2. Igazi élmény lehet kint a természetben a gyógynövényeket gyűjtögetni. Friss bodzavirágból én is készítek szörpöt. Te friss fogyasztásra készíted, vagy télire?

    VálaszTörlés
  3. Csodás helyen élsz baratella!!!! Úgy csatlakoznék én is a gyűjtögetésben... megteszem, de ilyen békés vidékre vágyom közben:)

    VálaszTörlés
  4. Mj!
    De jó, hogy megemlítetted a fekete nadálytő növényt. Nem ismertem, rájöttem, itt a Zala réten is kell lenni.
    Utána olvastam milyen hasznos a növény , főként a gyökere.Szakirodalmam azt írja a szívre hasonlóan jó hatással van, mint a galagonya.

    VálaszTörlés
  5. Nagymamis!
    A bodzaszörpöt friss fogyasztásra is, és télre elrakva is készítek.S nagyon sok virágot szárítók le, mert ha télen elfogy, akkor a szárítottból ugyan olyan jó szörpöt lehet készíteni, mint a frissből.Gyógyhatásáról,Receptek és a tea készítéssel kapcsolatos véleményemet a másik blogomnál olvashatod. E bejegyzés jobb oldalán találod
    "göcsej izei"- re kattintva.
    Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Szinte mindenütt van. Nagyon sok jó hatással bír. :)

    VálaszTörlés
  7. M!
    Köszi!A jó sorsomnak köszönhetem, hogy ide vezérelt e tájra.Hosszú éveken át próbáltam eljönni a városból, érezve, hogy a vidék vonz engem.Többször is voltunk úgy, hogy sikerül( lakáscsere réven), de két esetben visszaléptek a cserétől, egyszer meg vittük a foglalót és a tulaj oda hívott egy másik családot is akik ránk ígértek.Akkor nagyon el voltam keseredve.
    Most már tudom, hogy várnom kellett! Míg itt a dombon mértek ki telkeket, mert kezdett nagyon elnéptelenedni ez a falu, és lehetőségünk adódott építtetni egy saját házat.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Baratella!
    Most találtam rá a blogodra, és amint megpillantottam az első fotókat, arra gondoltom, :" hű, de szép helyen lakik ez a hölgy!"
    Tudom, nem szabad irigykedni, de én meg merem kockáztatni, hogy elmondjam, irigyellek! :) Régi vágyam , hogy valahol vidéken éljek, s ebben a férjem is csatlakozik hozzám, csak.... a gyerekek miatt "jobb" a városi élet !
    Jó dolog a természetben való járkálás is!:) A gyűjtögetés is kellemes élményt nyújt, bár nekem nincs túl sok tapasztalatom, de gyerekkoromban jártunk a szüleimmel és nővéremmel köményt szedni.
    Ami a bodzaszörpöt illeti, mi is nagyon szeretjük, a család apraja -nagyja egyaránt! Nekem a karamelles friss fogyasztásra készített változat a kedvencem!
    Gratulálok a blogodhoz!

    VálaszTörlés
  9. Marika!
    Köszönöm a kedves szavakat!
    Én is 45 éves koromig városban lakó voltam, s ott is születtem.És 23 évig győzködtem a férjemet a változtatásra.
    Soha nem tudhatod mit hoz a sors.

    VálaszTörlés
  10. Én ma szedtem akácvirágot, és már be is áztattam szörpnek. Két hete pitypangból készítettem, nagyon finom lett (alig van belőle). Bodzaszörpöt én is szoktam minden évben készíteni, most is fogok. Csak soha nem éri meg a kamra polcán a téli hónapokat. Amúgy tényleg csodaszép helyen laksz, és tőlem nem is oly nagyon messze.

    VálaszTörlés