Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2011. szeptember 28., szerda

Szeptemberi furcsaságok


Sok meglepő dologgal találkozom mostanában, nem tudom ezek már a klímaváltozás hatásai, vagy csak ritkán előforduló éghajlati változások jelei.

Több fórumon olvastam arról, hogy a felmelegedéssel együtt jár, hogy Magyarország éghajlata lassan hasonlóvá válik a mediterrán országokéhoz. S bizony a mutatkozó jelek alapján én is így látom. A mi vidékeinken is megjelentek a spanyol csigák, ezek a narancsszínű zabálógépek, amelyek Spanyol honból indultak világot hódítani, és ahol megfelelő klimatikus viszonyokat találnak, ott megtelepednek és szaporodnak. Az idén már a kertem és udvarunk minden részén megjelentek egyre nagyobb számban. Aztán olvasom az egyik magazinban, hogy Baranyában, Somogyban forró nyári napokon sűrűn hallani a görög illetőségű kabócák felforrt kuktafazék hangjához hasonlatos, sistergő fütyülését. A déli vidékek vadászai egyre többször döbbennek rá, hogy az általuk kilőtt bundás ragadozó nem róka, hanem a Balkánon honos aranysakál. 

Változik a növényzet is: egy-egy szigorú tél sem akadályozhatja meg dél dunántúli házak déli oldalára ültetett fügebokrok dús, olykor nyaranta kétszeri termésérlelését. Hát mi is megpróbálkozunk a fügével, bár még kicsi fa, de termését már mutatja. 



Az almafáim is érzik a változás szelét, mert szépen elkezdtek virágozni, most szeptember végén.(Mintha tavasz lenne.)



Aztán egy újabb furcsaságként a házunk előtt, a járda mellett kamilla növény hajt, s szépen virágzik. Mindig nyár elején szoktam begyűjteni és leszárítani. Valószínű, hogy akkor kerülhetett (a szél tréfájaként) a mag a földbe.



Virágzik és terem az augusztusban elültetett cukorborsó. A vöröshagymák kiszedése után gondoltam egy próbát megér és a tavaszról megmaradt cukorborsó magokat elszórtam. Ha kitart még két hétig ez a meleg napos idő, akkor bőven lesz termény rajta.



És a szőlő- ezen a göcseji dombos vidéken a szőlőknek még ilyen jó cukorfoka nem volt. Az idei szüretnél a gazdák azt tapasztalták, hogy az olaszrizling a megszokott 15-16 helyett 18 fokos. A kékfrankos és oportói szőlő 16-18 helyett elérte a 21 cukorfokot is. 80 éves gazdákkal beszélgetve megállapítottuk, hogy ilyen jó cukorfokra bizony ők se emlékeznek.

Talán ezek mind azt jelzik: hazánk átcsúszik a mediterrán klímaövbe, és ehhez az új időjárási körülményekhez kell alkalmazkodni embernek, állatnak, növényeknek is.

4 megjegyzés:

  1. Igen, igen! Nagyon jó a cukorfok! Én személy szerint örülök ennek a mediterrán klímaövnek (olyan szépen írtad).Azért az almafák megleptek!

    VálaszTörlés
  2. Átcsúszunk valóban. Most legalább is nagyon úgy tűnik. Hallottad már az aranysakált? Eléggé idegborzoló a hangja az éjszakában.

    VálaszTörlés
  3. Szerinted ez normális időjárás? Mi persze élvezzük, de nem kell csodálkozni, ha a természet így reagál.

    VálaszTörlés
  4. - annaliz, kertész ismerősünktől hallottuk, hogy ha most virágzik az almafa, akkor jövőre ne várjunk rajta termést!( idén se volt)Van amelyik növénynek jó ez a meleg, a másik meg tönkremegy.

    -Mj! Nem hallottam és én még nem láttam.
    Na, a falum kutyái is tudnak éjszakánként nagy vonyítással koncertet adni.

    -Holdgyöngy, nem normális! Mint, ahogy a társadalmunk, kapcsolataink, életvitelünk, szokásaink....se. Szerintem, hatalmas átalakuláson megyünk át.

    VálaszTörlés