Egy kis falu, a Zala folyó völgyében.

2012. április 25., szerda

Szép kerámia tárgyak dicsérete.


Hétvégén kerül megrendezésre Zalaegerszegen az

Országos Fazekas- és Keramikus Találkozó 2012-es,

 időpontja: 2012 április 27-29.

Tetszenek a hagyományos mintájú és formájú kerámiák. Korábban ezen a tavaszi kézműves vásárban vásároltam a szépséges libás-kakasos készletemet is. Bográcsos kerti partijaik elengedhetetlen kelléke.


 Ezeken a vásárokon aztán mindig elcsábulok a vásárlásra, egy-egy dekoratív tányér láttán. Néhány darab a konyhám falát díszíti, de van olyan, amit inkább tálalásra használok.


A kerámia tányérokkal kapcsolatban van egy történetem, elmesélem.

Egyik évben elmentünk Cikolaszigetre nyaralni. Senki ne keresse ezt a helyet a Földközi tenger vagy az Északi tenger környékén. Itt van Magyarországon ez a különleges település. a Szigetközben található, Dunasziget mellett.



Falusi turizmus keretében kerestünk szállást és itt Cikolán találtunk egy hétvégi pihenésre kialakított kis kerti lakot. Amikor birtokunkba vettük a házat, meglepődve láttuk, hogy a ház összes falát különböző tájegységekről származó népies motívumú kerámia tálak, tányérok borítják. Azt hittük téves helyen járunk, mert ez egy kiállítás!


Aztán megnyugtatásunkra kiderült, hogy ez a ház és a benne lévő tárgyak egy Mosonmagyaróvári egyetemi docens hagyatéka. Aki egész életében szenvedélyesen gyűjtötte e remekműveket. Több száz darabra gyűlt össze e  különleges kerámia hagyaték.
Remek hangulatban töltöttük el a nyaralásunkat ezen tányérok és népies kerámiák között. Szerencsére egy darabot se törtem össze……, nagy kár lett volna.


Remélem volt alkalom rá, hogy más is megcsodálja a kerámiákat. Az örökösök talán gondoskodnak a gyűjteményről, mert ez egy igazi kultúrkincs.

Úgy vélem ennek az élménynek hatására szerettem bele ( egy életre) a kerámiába.

3 megjegyzés:

  1. Én is nagyon készülök rá. Pállék Korondról eredeti mintákat hoznak, és van egy kedvenc irókázóm csak a neve nem jut eszembe ,de már ismerjük egymást. Hiába, évek óta találozunk, vásárlok, ha úgy jön össze. Jó ez a találkozó.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek. Édesanyám is gyűjtögette. Talán én azért nem. Én csak megcsodálom őket.

    VálaszTörlés